„СТЕФАН“: Породични бизнис запошљава 100 радника

У ариљској фабрици ради 30, а у велепродајним трговинама у Ариљу, Београду и Новом Саду још 70 радника. Плате стижу на време, свако треће дете рођено у породици запослених добија по 1.000 евра

stefanov-biznisСа 19.000 становника општина Ариље је једна од ретких у Србији која запошљава 6.500 људи, и то углавном у малим и средњим предузећима. По оствареном степену економског развоја заузима високо треће место у односу на свих десет општина у Златиборском округу. У овој малој вароши, коју смо посетили последњих дана 2013., још крајем седамдесетих година минулог столећа „примило се“ приватно предузетништво. За Ариље је битна и чињеница да није било приватизационих ломова: друштвене фирме нису пропадале као у већини српских градова у којима су радници, практично, преко ноћи остајали без посла. Предузетнички дух, који је карактеристичан за Ариље и његове мештане, имао је за резултат да су сами радници откупљивали, део по део, неке пропале државне фирме, па улагали новац и знање како би их обновили и учинили профитабилним.

Једна од хиљаду приватних фирми у Ариљу, данас препознатљива под именом „Стефан“, већ годинама производи кућни текстил, док је на самом почетку рада, пре две и по деценије, њен програм чинила производња нараменица, текстил и трикотажа за децу и одрасле.

Генерални директор Милутин Стефановић дипломирао је 2003. на Економском факултету у Београду. Садашњу функцију у компанији уступио му је стриц Милош, такође дипломирани економиста. Ову узорну текстилну фирму воде стриц Милош и Милутин. Фирма „Стефан“ запошљава тридесет радника у ариљској фабрици и седамдесет у велепродаји, бележећи задовољавајући раст и стабилан финансијски биланс. Кризни економски удар 2009. погодио је и ову компанију, али се „Стефан“ врло брзо опоравио и наставио постепени развој.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од 12 стипендија
  • НАЈБОЉА ТЕХНОЛОШКА ИНОВАЦИЈА 2013. „Смартинг“ за бољи рад мозга
  • ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ВЛАДЕ ШВАЈЦАРСКЕ ЗА ЈУГ И ЈУГОЗАПАД СРБИЈЕ За женско предузетништво око 62.000 евра
  • СВЕЧАНО ОТВОРЕН ХОТЕЛ КРАУН ПЛАЗА БЕОГРАД Нови бисер Делте и Београда
  • НИКОЛА ЛУКИЋ: ПЕЊАЊЕ УЗ ЛИТИЦУ (4) У стилу „пит бул теријера“
  • ИСАК К. АДИЖЕС: АДИЖЕС О МЕНАЏМЕНТУ (11) Шта привреду чини успeшном
  • ПРЕДСТАВЉАМО НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА У ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ Нови модел за оцењивање запослених
  • Следећи број Економетра излази 4. марта 2014.
Podelite ovaj tekst: