MILOŠ BUGARIN, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Još nismo izašli iz krize

Ovu godinu je obeležila visoka nelikvidnost koju su donekle ublažile Vladine mere kroz kredite za likvidnost, ali i dalje ima docnje u otplati kredita, docnje u plaćanju kupaca i dobavljača, javna preduzeća i veliki trgovinski lanci kasne u plaćanju firmama od 120 do 160 dana… Sve je to imalo velike posledice na privređivanje i ne bi smelo da se ponovi u narednoj godini

Miloš Bugarin

Na žalost, obistinilo se ono što su privrednici najavljivali, a to je da 2010. godina neće biti ništa lakša za poslovanje od 2009. godine. Naši statistički indikatori daju naznaku da je stanje samo malo bolje nego prošle godine, ali kad se pogleda realnost, životni standard i rast cena, vidi se da smo još u dubokoj krizi koja je generisana time što ne sprovodimo mere privrednog razvoja na srednji i dugi rok. Ovo je vreme kada moramo da izvedemo suštinske reforme, koje su do sada odlagane, jer nema nerešivih problema.

Ovako je Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, odgovorio na naše pitanje o tome kako ocenjuje poslovanje srpske privrede u 2010. godini i šta očekuje od 2011. U intervjuu za Magazina Biznis, prvi čovek najveće poslovne zajednice u Srbiji govori o aktuelnim problemima: nelikvidnosti, gubicima, sporom privrednom oporavku, potencijalima poljoprivrede, inflaciji, visokoj javnoj potrošnji, ali i o tome u čemu vidi perspektivu za razvoj srpske privrede.

• Kako ocenjujete poslovanje srpske privrede u 2010. godini?

– Bila je to teška godina za srpsku privredu, u svim aspektima. U poslednjih mesec dana se, doduše, smanjio broj nelikvidnih preduzeća ali ne zato što su postala likvidna, već zato što su neka od njih otišla u stečaj. Ako pogledate statističke podatke, videćete da su u prvih sedam meseci ove godine proizvodnja i izvoz veći nego u isto vreme prošle godine. Ali, to je nedovoljno i neujednačeno da bi se moglo govoriti da smo izašli iz ekonomske krize.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: