DRAGICA PILIPOVIĆ CHAFFEY, SBB: Investitore privlače niži troškovi poslovanja

Ako nova strategija znači pojednostavljivanje troškova poslovanja, onda jesam za to. Jer, nije nama PDV jedini porez. Pored njega imamo još mnogo drugih poreza i to sve poskupljuje poslovanje. Giljotina propisa je odličan PR ali je, u suštini, ta akcija uspela da ukloni vrlo malo propisa iz svakodnevne prakse poslovanja

Dragica Pilipović Chaffey

Država bi trebalo da poboljša infrastrukturu, da ukloni birokratske prepreke koje otežavaju posao i da pojeftini troškove biznisa u Srbiji. Jer, ako toga nema, neće biti ni velikih investitora. Svi investitori gledaju gde može da im poslovanje bude jeftino i dobro. Zato nisam sigurna da smo mi baš na prvom mestu interesovanja investitora.

Ovako je Dragica Pilipović Chaffey, generalni direktor kompanije SBB, ocenila za Magazin Biznis kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji i zašto nema više stranih direktnih investicija. Posle višegodišnjeg uspešnog iskustva u radu međunarodnih finansijskih institucija, MMF-a i EBRD-a, Dragica Pilipović Chaffey od pre četiri godine vodi kompaniju SBB kao predstavnik britanskog investicionog fonda „Mid Europa Partners“ u kojem je jedan od vlasnika i EBRD.

Govoreći o uticaju globalne krize na srpsku ekonomiju, sagovornica Magazina Biznis upozorava da će oporavak biti spor i da neće biti više spektakularnog rasta tržišta kapitala.

– Slažem se da je i pre krize Srbija imala spor razvoj. Na žalost, ma koliko da ne želim da razgovaram o politici, činjenica je da nas naše političke koalicije koštaju mnogo i to je naš problem. Tačno je da u Srbiji imamo mnogo obrazovanije ljude, što nam je velika prednost u odnosu na druge. Mi, na primer, imamo ministarku finansija koja ima veliko znanje u poređenju sa mnogima u okruženju, ali na žalost, kompromisi su toliki da ne mogu da se do kraja izvedu reforme. Što smo dalje od onog oktobra od pre deset godina, sve je teže napraviti velike rezove. Tada je moglo to da se napravi. Na žalost, politički kompromisi nam ne dozvoljavaju da uradimo ono što znamo da mora da se uradi kada se sprovode reforme – oštri rezovi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: