TURISTIČKE PRESTONICE EVROPE I SVETA: MADRID

Madrid možete da počnete da obilazite od Kraljevske palate, da posetite ponos grada – muzej Prado, ali i da iskoristite priliku i probate neki od španskih specijaliteta u Muzeju šunke

Muzej šunke u Madridu

Jedno od kultnih mesta u Madridu je Museo del Jamon – Muzej šunke. Naravno, iberijske. To nisu bukvalno muzeji šunke, nego velike prodavnice sa svim vrstama španskih šunki i sira, koje imaju i deo za posluženje s nogu. I ovoga leta je promet tokom dana, a pogotovo u jutarnjim i večernjim časovima bio neverovatan. Kao da pola Madrida tamo doručkuje, ruča i večera. Sendvič sa šunkom, kroasan sa šunkom, kafa, sokić, pivo, vino. U julu 2010. bila je popularna ponuda „sve za jedan evro“. A to znači da možete da stanete za šank i da izberete: sendvič sa šunkom i sirom za jedan evro, času vinu za jedan evro ili čašu piva za jedan evro. Čak ćete dobiti gratis i neki komadić sira i koju maslinu. U svakom slučaju, lepo ćete pojesti i popiti a platićete jedva nekoliko evra, zavisi od izbora. Ješćete najkvalitetniju špansku šunku i to sigurno jeftinije nego bilo koju sličnu šunku u centru Beograda.

Turistički raj

Ali Madrid, naravno, nije samo znamenit po muzejima šunke.

„Madrid ima lepotu, čak i glamur Pariza, ali nema njegovu odbijajuću pretencioznost. Ima skriveni život Berlina, ali se taj život lako nalazi. Vrevu Rima, mada ne i njegovu nervozu. Dostojanstvo Londona – bez hladnoće.”

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: