TV SLIKE I PRILIKE: Jesen našeg nezadovoljstva

Šta je bolje, biti zaposlen ili nezaposlen, imati mnogo ili nemati ništa. Šta život čini lakšim i lepšim? Najbolje je biti slobodan, a sloboda je u neposedovanju. Iz toga proizlazi radost življenja. Pa se vi sad grčite i mučite da nešto sačuvate i steknete. Stavite sami sebi omču oko vrata

Piše: Branislava Džunov

Jesenje vesti su protivurečne; kriza se smiruje, kriza ne jenjava. Na TV globusu sve same neuralgične tačke. Na sve strane nezadovoljstvo. U Grčkoj je zbog finansijskih promašaja upropašćena turistička sezona. Uprkos stalnim štrajkovima i dalje traje borba protiv rasipničke politike, jer Grke kolje dug od 300 milijardi evra. Analitičari upozoravaju da je na istom putu „zaglavljivanja“ u sopstvenu nemoć i Portugal. Irci su ljuti što je teret bankarskih malverzacija pao na njihovu dušu. Španiju muči stopa nezaposlenosti od 20 odsto. Francuska ima minus od 35 milijardi evra zbog penzijskog sistema. Štrajkovi su, verovatno samo privremeno, zaustavili pomeranje starosne granice za penziju sa 62 na 65 godina. Mađarsku je, uz ekonomske teškoće, u crno zavila ekološka katastrofa sa izlivanjem otrovnog crvenog mulja iz jedne fabrike aluminijuma. Dvadeset godina posle ujedinjenja, Nemačka je tek nedavno uspela da se oslobodi plaćanja reparacija iz Prvog svetskog rata. Uzgred, istoričari tvrde da su nama ostali prilično dužni, a spomenik tom dugu je Pančevački most u Beogradu, kao jedan od retkih objekata izgrađen na ime ratne štete nanete Srbiji.

U Americi se štrajkači žale: ljudi rade duže i više, a zarade su manje. Kinu nervira kurs juana i trgovinski debalans sa SAD. U Rusiji je pao Jurij Luškov koji je 18 godina bio gradonačelnik Moskve, a kao jedan od razloga odlaska pominje se nenormalno bogatstvo njegove žene. Ekonomisti u Velikoj Britaniji pokušavaju da utvrde gde se pogrešilo, kaže Ivana Miloradović u TV panorami „U svetu“. E, gde bi nam bio kraj kad bi se znao odgovor.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: