POČETAK PREOKRETA U GLOBALNOJ AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI: Struja ispod haube

Gotovo da nema proizvođača koji ne planira da u sledećih nekoliko godina otpočne masovnu proizvodnju električnog automobila

struja-ispod-haubePreokret je tehnološki, ekonomski i ekološki – i već uveliko je u toku.
Reč je o više od jednog veka staroj globalnoj industriji, u kojoj su akteri uglavnom multinacionalni – automobilskoj industriji. U kojoj se menja ono osnovno – pogon.

Ispod haube danas dominiraju takozvani motori sa unutrašnjim sagorevanjem, čiji je princip konstruisan još u 19. veku. Naravno, to su danas usavršeni mehaničko-elektronski sklopovi ni nalik prvobitnim, ali ono što se nije svih ovih decenija promenilo, to je njihova relativno niska energetska efikasnost i ono što je danas postalo izuzetno važno, relativno visoki nusproizvod u vidu gasova ispuštenih u atmosferu sagorevanjem naftnih derivata.

Ispod haube, ili preciznije, između točkova, sve više je elektromotora čiji je princip osmišljen u genijalnom umu Nikole Tesle. Na dnu šasije su baterije, tako da automobili na električni pogon u stvari imaju dva prtljažnika.

Danas je u svetu oko 1,26 miliona automobila sa pogonom na elektriku, tek nešto više od jednog procenta ukupnog broja svih automobila (1,015 milijardi), ali ova brojka pravi smisao dobija tek kad se uporedi sa onim iz ranijih godina. Broj automobila sa elektromotorom je ne tako davne 2005. meren samo stotinama, 2009. bilo je oko 6.000, 2014. ih je upola manje nego danas, a brojka od jednog miliona pređena je prošle godine. Da prodaja ide veoma strmom uzlaznom linijom pokazuje i to da je u prvoj polovini ove godine bila za 49 odsto veća u odnosu na prvu polovinu prošle.

Pravi pokazatelj trendova u globalnoj automobilskoj industriji su njeni sajmovi. Poslednji veliki održan je od 1. do 16. oktobra u Parizu i ono što je sa te smotre vest, to je da danas nema proizvođača koji u ponudi svojih proizvoda nema ili za doglednu budućnost ne najavljuje neki auto na struju.

Kako je izvestio Blumberg, novinska agencija koja se pretežno bavi poslovnim vestima, Pariski sajam je nedvosmisleno potvrdio da je “elektrika budućnost automobila”. I da je imati ga u salonima bilo gde u svetu danas “šik”.

Jedna od zvezda u Parizu bio je “zoe” francuskog proizvođača (i partnera japanskog Nisana, sa kojim deli generalnog direktora) Renoa. Po gabaritima gradski auto, “zoe” se pohvalio novim rekordom u dometu: 400 kilometara između dva punjenja njegovih baterija. Prodaja počinje krajem godine, po ceni od oko 27.000 evra, što je povoljnije od “tesle” sličnih karakteristika ili Ševroletovog “bolta” koji koštaju oko 35.000 evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: