МСП И ПРЕГОВОРИ СА ЕУ: Пара има само за добре пројекте

Предузетници очекују да са приближавањем Србије ЕУ пословна клима буде боља и да јача изградња институција. Очекују се, такође, и нове могућности финансирања пројеката

para-imaОдлука о додели статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ важна је не само због очекиваног већег прилива капитала већ, пре свега, због усвајања европских стандарда и усклађивања регулативе. За те процесе предузећа у Србији спремнија су него држава, оцењено је на округлом столу на тему „Шта преговори са ЕУ значе за сектор малих и средњих предузећа у Србији“ који је 17. јуна организовала Ерсте банка. На скупу су учествовали представници Делегације ЕУ у Србији, државе, Ерсте банке и предузетници из Србије и Хрватске.

Фрек Јанмат (Freek Janmaat), шеф секције за европске интеграције и економска питања у Делегацији ЕУ у Србији, рекао је да фокусирање земље само на добијање датума за почетак преговора о чланству није најбољи приступ, јер је јасно да је Србија направила напредак и да је то препознато, а да ли ће датум доћи неколико месеци раније или касније не прави велику разлику. Према његовим речима, и чланице ЕУ и кандидати треба да поштују исте стандарде квалитета, и додаје да страх од усвајања европских стандарда није оправдан у пракси и да се на досадашњим искуствима показало да напредак земље ка Унији доноси привреди добро.

Катарина Јовановић Обрадовић, начелник одељења за МСП у Министарству финансија и привреде, рекла је да добијање датума за Србију значи отварање могућности за коришћење додатних средстава за развој приватног сектора. Према њеним речима, оно што је битније од новца јесте мењање земље у правцу стабилног и уређеног друштва.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: