Бесповратна средства за куповину алата и опреме

У оквиру Програма за подршку малим предузећима и занатлијама, кроз давање бесповратних средстава за куповину алата и опреме, држава обезбеђује средства до 25 одсто инвестиције, на то предузеће обезбеђује пет одсто, док се кредитима банака обезбеђује преосталих 70 одсто средстава

bespovratna-sretstvaЈавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке малим предузећима и занатлијама кроз давање бесповратних средстава за куповину алата и опреме отворен је 19. јуна и трајаће док се средства не потроше. Програм реализују Министарство финансија и привреде (МФП) и Национална агенција за регионални развој (НАРР). Овај програм подразумева да држава обезбеди бесповратна средства до 25 одсто инвестиције, уз учешће предузећа и занатлија од пет одсто, док се кредитима банака обезбеђује преосталих 70 одсто средстава. Средства обезбеђења су ручна залога на опрему која се купује.

Пилот пројекат

Драгијана Радоњић Петровић, посебни саветник у Министарству финансија и привреде, каже у разговору за Економетар да је за програм обезбеђено 100 милиона динара. У овај програм биће усмерена и средства која су преостала од реализације Програма подршке иновативним брзорастућим МСП, као и средства из Програма за подршку невладиним организацијама и удружењима. Према њеним речима, уколико преостане новца и из других државних програма, Министарство ће настојати да их расподели у оквиру Програма за набавку опреме.

– Реч је о пилот пројекту у оквиру којег износ бесповратне помоћи не може бити мањи од 250.000 динара, а ни већи од 2.500.000 динара. Привредници могу да набаве опрему за унапређење и проширење бизниса по веома повољним условима. Намеравамо да овим програмом ствари померимо са ”мртве тачке”, јер истраживања показују да су инвестиције у опрему у последњих неколико година опале. Иако није реч о великом износу средстава, треба имати у виду тренутно стање у буџету, каже Драгијана Радоњић Петровић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: