„СЛОВО“: Од словоливнице до куће креативног дизајна

„Слово“ ради пројектовање, производњу и монтажу елемената визуелних комуникација у ентеријеру и екстеријеру пословних и стамбених објеката. Сарадња у архитектури донела је дизајнерска решења из домена примењене уметности. Инвестирано је у опрему за дигиталну штампу, ласерску и ЦНЦ гравуру и остварена je сарадња са архитектама и дизајнерима из ових области

slovoПредузеће „Слово“ из Београда има богату историју – основано је давне 1831. године као словоливница у оквиру прве државне штампарије и дуго је билo једина фирма која се бавила овом делатношћу у нашој земљи. Ипак, време и појава нових, савремених технологија довели су до гашења овог производног програма и трансформације словоливнице у ливницу легура за меко лемљење, а почетком 2000. године „Слово“ је било највећи снабдевач Телекома. Увођење оптичких каблова довело је, нажалост, још једном до промене основне делатности.

– Само двадесет одсто некадашњег производног програма нашег предузећа данас има своју тржишну тражњу. То су индустријски маркирачи за обележавање на свим врстама подлога. Све остало су новоуведене технологије и нови производи за нова тржишта – каже у разговору за Економетар Гордана Ђурђевић, директорка и сувласница предузећа „Слово“, које је данас познато као „кућа креативног дизајна“.

Она објашњава да је уведена технологија емајлирања и да је „Слово“ највећи произвођач емајлираних натписа у региону – реч је о таблама са називима улица и тргова, називима насељених места и кућним бројевима, које се извозе и у земље у окружењу. Фирма поседује сертификате акредитованог института за њихов дуг век трајања у атмосферски загађеној средини (трајност више од 20 година), а већ четири године има уведен и ИСО стандард 9001:2008, сертификован од стране Војне контроле квалитета.

                                                                                                                            Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: