„ЕНЕРГОМОНТ“: Треба нам само мало више извесности

Браћа Тодоровић почели су производњу регулационих вентила и пратеће опреме за кућну инсталацију уређаја за гас. Били су задовољни развојем бизниса и проширили делатност и на уградњу система за комплетно грејање, хлађење и климатизацију. Али први проблеми су почели када је цена гаса почела да скаче…

ergomontУ приватној компанији „Енергомонт“ из Темерина навикли су да се носе са тешкоћама на домаћем тржишту. Предузеће за производњу опреме за гасне инсталације и сервис за њихову уградњу Тодоровићи су основали још 1991. године. Прошли су санкције, транзицију, почетак кризе која се са глобалног нивоа преселила код нас. А како каже власних половине предузећа Бојан Тодоровић, никада им није било теже него сада. Оно што би могло да им помогне и олакша положај јесте стварање пословне климе у којој би могло да ради са више извесности.

– На улазак у приватни бизнис, брат који је власник друге половине предузећа и ја, одлучили смо се када је почела гасификација у Војводини. Прве су кренуле банатске општине Вршац и Сечањ. Почели смо производњу регулационих вентила и пратеће опреме. Били смо задовољни развојем бизниса и проширили смо делатност и на уградњу система за комплетно грејање, хлађење и климатизацију. Прве проблеме у пословању осетили смо када је цена гаса почела да скаче. Постао је то скуп енергент, посебно за домаћинства али и за привреду. Посао се смањио, опрема се мање тражила. Уз то, тржиште је преплавила јефтина увозна опрема. Производња коју смо ми држали више се није исплатила. Тешко је било одржати програм исплативим ако урадите тек тридесетак одливака месечно. У таквим условима били смо принуђени да 2010. направимо оштар рез. Одрекли смо се дела производног програма а од 40 радника, колико је до тада радило код нас, остало је 15. Сви су и сада ту, примају плате редовно, сваког месеца, које су више од републичког просека.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: