СА САМИТА МИНИСТАРА ФИНАНСИЈА И ГУВЕРНЕРА У БУДВИ

Регионална повезаност највише постоји у евидентирању заједничких проблема. Прича је иста и понавља се већ неколико година: високи буџетски дефицити и јавни дуг, недовољне инвестиције, висока незапосленост, слаба привреда

samitУместо задуживања и прекомерне потрошње и увоза, неопходно је развити нови модел привређивања, односно стратегију одрживог развоја, која ће се заснивати на расту домаће штедње, повећању продуктивности и побољшању конкурентности. Неопходно је смањење сиве економије и стварање фер услова пословања за све учеснике на тржишту, по принципу праведности и здраве конкуренције.

Овај увод црногорског министра финансија Радоја Жугића, који је 14. јуна у Бечићима отворио Самит министара финансија и гувернера земаља западног Балкана, представља универзалну оцену за проблеме готово свих земаља региона. Регионална повезаност, потврдило се то и на овом скупу који је одржан у организацији српског недељника НИН, највише постоји када се евидентирају заједнички дебаланси и заједничка тежња да се створе веће шансе за стабилан привредни развој. Прича је иста и понавља се већ неколико година: високи буџетски дефицити и јавни дуг, недовољне инвестиције, висока незапосленост, слаба привреда.

О томе су разговарали представници Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Албаније. У раду скупа учествовао је и представник Косова (са звездицом), као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и компанија Асеко СЕЕ и Јапан Тобако Интернационал (спонзори самита). Порука са овог самита могла би да гласи: реформе јавног сектора, подстицај приватног бизниса и стварање амбијента за веће инвестиције – главне су смернице за ублажавање последица економске кризе.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: