НАХОКО ХАТУ: Дошла у Србију и покренула производњу традиционалних јапанских колача

Нахоко Хату није ни могла да претпостави да ће је сплет животних околности одвести у земљу за коју је први пут чула од пријатеља 2013. године и да ће у Србији да покрене производњу традиционалних јапанских посластица које су за њу више од слатког десерта – преношење културе Земље излазећег сунца

Нахоко Хату

Десерт је нешто више од обичне хране и залогаја. За Jaпанку Нахоко Хату (31), која је почела да производи јапанске колачиће у Србији, то је начин да културу своје земље приближи нашој, коју је за шест година колико живи у Београду заволела. Дошла је да помогне пријатељу да отвори јапански ресторан, а онда схватила да се овде осећа пријатно, те је решила да покрене нешто своје – производњу традиционалних јапанских посластица познатих како „Даифуку“, чије је значење „велика срећа“. Пре 15 месеци почела је да развија рецепте и данас њене посластице полако долазе до купаца преко веб продавнице.

„Неко десерт види као обичну ствар, али за мене има моћ да свакодневни живот учини мало лепшим, а и слађим“, каже у разговору за Економетар Нахоко Хата. Рођена је у Јапану, у граду Чиба, али је одрасла у Фукуоки, граду на острву Кјуши.

Завршила је основне студије на универзитету у Токију, смер комуникације медија. У различитим животним периодима, осим у Јапану, живела је у Аустралији и Израелу по годину и по дана, а последњих шест година је становник Београда. Није ни могла да претпостави да ће је сплет животних околности одвести у земљу за коју је први пут чула од пријатеља 2013. године и да ће у Србији да се окуша као предузетник и да покрене своју производњу.

„Тада сам и донела одлуку да се преселим овде како бих помогла мом пријатељу да отвори јапански ресторан. Временом сам схватила да ми је Београд удобан за живот и онда сам решила да пробам да покренем нешто своје, у жељи да поделим део јапанске културе и у нади да ћу на неки начин дати допринос овом граду који је сада мој дом. Онда ми је на памет пала идеја да производим традиционалне јапанске десерте „Даифуку“, којима бих дала лични печат и тако је рођен Wagokoro“, каже Нахоко.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: