САНУ ОБЕЛЕЖИЛА ЗНАЧАЈАН ДАТУМ: Сто година од рођења Драгослава Аврамовића

Ове 2019. године, 24. јануара навршило се 25 година од заустављања једне од највећих хиперинфлација на свету, која је у тадашњој СР Југославији (Србија и Црна Гора) уништила финансијски систем земље, обезвредила привредне токове и срозала животни стандард становништва.

Хиперинфлацију која је у јануару 1994. године достигла 313,5 милиона одсто на месечном нивоу, зауставио је, практично у једном дану, увођењем новог динара, међународни експерт др Драгослав Аврамовић. Тада је имао 75 година. Аврамовић је рођен у Скопљу 14. октобра 1919. године, што значи да би се крајем ове године могло обележити 100 година од његовог рођења…

Део текста који сте управо прочитали, објавили смо у фебруарском броју Економетра под насловом „Сећате ли се Драгослава Аврамовића“ и, ево, заиста је крајем ове године, 25. новембра, Српска академија наука и уметности (САНУ) обележила век од рођења једног од својих истакнутих дописних чланова. Наравно, не верујем да су академици читали Економетар, те су вођени нашим текстом почели још од фебруара да припремају своје радове које су презентовали (заједно са позваним економистима) на скупу отвореном и за новинаре, али, истине ради, само да подсетимо да смо ми о томе већ писали.

Тако је почетак и крај ове године означио Драгослав Аврамовић, човек чије заслуге многи можда никада неће ни довољно разумети ни довољно признати. Зато и овога пута, следи најкраћа могућа верзија његове биографије.

У Скопљу је завршио гимназију 1937. године, потом студирао и дипломирао економију на Правном факултету у Београду 1941. године. Докторат економских наука стекао је 1956. године. Био је саветник у Народној банци Југославије од 1951. до 1953., а пре тога је од 1946. до 1951. био руководилац стручног тима за мобилизацију иностраних средстава. На позив новооснованих међународних финансијских институција, одлази из Југославије године 1953. у Вашингтон, у Светску банку и тамо остаје да ради до 1977. године као економиста, на разним позицијама. Остало је забележено да је у Светској банци напредовао од шефа Одељења за опште студије до места директора. Био је саветник генералног секретара Конференције УН за трговину и развој UNCTAD за питања економске сарадње земаља у развоју и за општа питања (Женева, 1980-1984), а затим економски саветник Банке за трговину и развој (Вашингтон, 1984-1988). Од 2. марта 1994. до 15. маја 1996. године био је гувернер НБЈ и главни координатор припрема Економског, социјалног и финансијског програма 1995-1997. У мају 1996. године Милошевић је организовао његову смену са функције гувернера, после чега се Аврамовић политички активирао и подржао борбу опозиције. Био је лидер „Савеза за промене“ и учествовао у формирању ДОС-а. Имао је велику популарност у народу, што је тадашња опозиција у великој мери користила.

Преминуо је 26. фебруара 2001. године у 82. години, у месту Роквил код Вашингтона и сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Р. Николић


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: