ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЕЕПА: Микро предузећа доминирају у ЕУ и одлично послују

У државама чланицама ЕУ постоји 25 милиона фирми у МСП сектору, од којих су чак 23,3 милиона – микро предузећа. У статусу малих је 1,4 милиона предузећа, а средњих предузећа је око 236 хиљада. Сви они стварају око 54 одсто БДП-а ЕУ и запошљавају 97,7 милиона људи, па је утолико важније какву ће стратегију развоја за наредних пет година донети ЕУ. Стратегија се очекује 2020. године и главни циљ би требало да буде подршка расту МСП

Са представљања извештаја Европске комисије о МСП сектору

Мала и средња предузећа (МСП) у 28 држава чланица Европске уније, остварила су значајан раст пословања у 2018. години: повећан је број запослених и повећана је додата вредност. У сектору МСП на јединственом тржишту ЕУ, постоји око 25 милиона предузећа у којима је запослено око 97,7 милиона људи и они учествују у стварању европског БДП-а са 54,5 одсто. Зато је и веома важно шта ће садржати стратегија за развој МСП сектора у ЕУ, која се припрема за наредни петогодишњи период, а стубови би требало да буду: одрживост развоја, дигитална трансформација и регионални развој.

То су неки од закључака Скупштине европског предузетништва чланица ЕУ, која је одржана од 25. до 27. новембра у Хелсинкију, главном граду Финске – држави која је у другој половини ове године председавала ЕУ. Око хиљаду делегата из држава чланица, као и гостију из држава које користе програм Козме за подршку МСП сектору (међу којима је и Србија), имало је прилику да и ове године анализира и дискутује о трендовима и могућностима унапређења рада МСП сектора, у бројним панелима и радионицама које су одржане током два дана. Круна ове Скупштине, као и увек до сада, била је додела награде ЕЕПА – Европске награде за промоцију предузетништва и малих предузећа на националном, регионалном и локалном нивоу. Главна награда жирија овога пута је припала Холанђанима.

Но, док уручење награда представља слављенички део ове Скупштине, у радном делу свакако не треба прескочити неке од детаља из извештаја Европске комисије о стању у МСП сектору. Међу њима и структуру 25 милиона фирми у МСП сектору. Тако, на пример, у ЕУ државама има 23,3 милиона микро предузећа (од једног до 10 запослених) што је чак 93 одсто од укупног броја МСП. Затим, постоји 1,4 милиона малих предузећа (од 10 до 50 запослених), док средњих предузећа (од 50 до 250 запослених) има око 236 хиљада. На питање Економетра да ли је добра сразмера у којој постоји толико микро предузећа, одговор је гласио да су она показала довољну флексибилност у сарадњи са већим компанијама и одрживом пословању, да неке драстичније промене не би требало очекивати. Напротив, добар је „привредни пејсаж“ у којем има толико здравих, микро фирми.

Уз већ поменуту стратегију која је веома важна за мали бизнис, Лудгер Одентал (Ludger Odenthal), руководилац у сектору МСП Европске комисије, нагласио је да мала и средња предузећа представљају веома здрав сегмент економије. Позитивни сигнали развоја се настављају: раст запослености у МСП у 28 држава чланица ЕУ износиће око 4,1 одсто у 2019. а процене су да ће се тај тренд наставити и у 2020. години, када би раст требало да износи 4,2 одсто.

Финска: Самозапошљавање у дигиталном сектору

– У Финској МСП има велико учешће у економији, али је потребно да се стратешки ојача њихова улога. Микро сектор значајно јача, расте број предузећа а оснивају их млади људи. Зато нам је и потребна боља стратегија која ће препознавати ту врсту предузећа, јер ће их све више бити – рекао је Петри Пелтонен, подсекретар у Министарству економских послова и запошљавања Финске, на главном панелу којим је ова Скупштина почела рад. Према његовим речима, дигитални сектор добија све више на значају, поготово због могућности самозапошљавања младих.

– Финска има традицију у прихватању промена и сталном развоју, па зато имамо развијене све нивое предузетништва. Да би се компаније развијале и биле успешне, потребне су идеје, креативност и иновације, наравно и финансијска средства за почетак, али када у томе успете, капитал долази сам, рекао је Пелтонен.

Кристин Шрајбер

Из опсежне анализе тима Европске комисије о стању у МСП сектору у ЕУ чланицама, која је презентована медијима, издвајамо податак да је у малим и средњим предузећима током девет година, од 2008. закључно са 2017., број запослених у МСП повећан за десет одсто, а да је додата вредност порасла за чак 30 одсто. При тако успешним показатељима раста МСП сектора, господин Одентал је поручио да је веома важно да се у будућој стратегији ЕК за МСП не смањују буџети за иновације. Оно што треба смањивати је бирократија, док треба повећавати новац за фондове којима се подржава развој малог бизниса, као што је, на пример, Козме инструмент, рекао је Лудгер Одентал.

Анализа која долази из привредног сектора, односно чланица Еурочемберса, коју је представио Бен Бутерс (Butters), указала је на благи песимизам у анкетама: не очекује се раст пословања у наредној години, а као важни изазови остају Брегзит и „трговински рат“ између САД и Кине. То се тумачи опрезношћу малих фирми кад праве пројекције за будућност. А кад је о оптимизму реч, односно о очекивањима да ће бизнис расти, тога има само на Југоистоку Европе – показала је анкета Еурочемберса.

Лудгер Одентал

Истраживачка организација European Startup Network, понудила је своју анализу коју је медијима представио Јан Борманс. Према њиховим оценама, у прошлој години је дошло до повећања запослености у стартап предузећима. Практично је дуплиран број запослених, са два на четири, просечно, што се сматра позитивним развојем, али не треба у будућности очекивати такав нагли скок, већ стагнацију. Према речима Борманса, две трећине предузећа планира извоз у ЕУ (од њих готово петина у Немачку), а једна трећина ван ЕУ, најчешће у САД. На питање у истраживању – зашто желе да интернационализују своје пословање, већина одговара – због бољег економског система и пословног амбијента. То је и био повод да Кристин Шрајбер, директорка за МСП политику у ЕК, оцени да су и за велике и за мале потребни исти услови пословања:

– Политика за развој МСП треба да буде део индустријске политике и да промовише развој и одрживи раст. Потребан је пословни амбијент који подржава раст и ми ћемо наставити да пружамо све што је потребно за предузетничко умрежавање и раст. Јер, најважније је да економија ради за људе, оценила је Кристин Шрајбер. У дискусијама и анализама на овогодишњој Скупштини предузетништва, практично су поново апострофирани приоритети за развој МСП сектора који су већ константа: одрживи развој, дигитална трансформација и регионално ширење пословања. Мали бизнис тражи добру регулацију и мање бирократије, поручили су предузетници европским институцијама, док су са друге стране, од званичника ЕУ имали поруку: будите амбициозни и реалистични.

Добитници ЕЕПА награда за 2019.

Холанђани – добитници главне награде
са Кристин Шрајбер

Жири за доделу награде за промоцију предузетништва (ЕЕПА) ове године је селектовао око 260 пројеката из земаља ЕУ, који подстичу развој предузетништва, иновације, креативност, унапређење животне средине, умрежавање и интернационалну сарадњу предузетника. Главну награду добили су Холанђани, док су остали добитници награда из следећих земаља: Белгија, Кипар, Шпанија, Шведска, Грчка и Немачка.

Укратко, холандска иницијатива GreenPAC iLab је иновативна платформа два холандска универзитета, која локалним предузетницима помаже иновативним идејама за настанак еколошких производа. Пружа им и услуге, то јест, помоћ и приступ мрежи професионалаца, објеката и обука, чиме повећава вештине и знање младих предузетника.

Награђен је и белгијски инкубатор који помаже младима да развију бизнис, кипарски иновацијски инкубатор са сличном делатношћу, у Шпанији је награђен град Валадолид јер је олакшао пословање малим предузећима, шведска стартап заједница Хелтех Нордик за иновативна решења за здравствене услуге, грчка иницијатива ТИЛОС за интегрисано енергетско решење са иновативним функцијама и немачки пилот пројекат „Покрени своју будућност“, за помоћ избеглицама из Берлина-Бранденбурга да оснују сопствени бизнис.


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: