ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЗАПАДНИ БАЛКАН И НЕМАЧКА ПРИВРЕДА: Немачкој потребно 1,2 милиона квалификованих радника

Нови немачки Закон о имиграцији стручњака, који ће важити од 1. марта 2020. године, укида предност коју је домаћи кадар имао при запошљавању, тако да ће сви кандидати, па и они ван ЕУ, бити равноправни. Мартин Кнап из Немачко-српске привредне коморе, говорио је о честим предрасудама радника који долазе из Србије

Немачкој привреди потребна је, пре свега, квалификована радна снага, па ће од 1. марта 2020. године изменом закона немачко тржиште рада бити отвореније. Закон о имиграцији стручњака биће проширен, јер је процена да Немачка не може да попуни 1,2 милиона слободних радних места због чега вапи за квалификованим радницима, изјавила је Андреа Медлер, из немачког Министарства рада и социјалне политике, на конференцији “Западни Балкан и немачка привреда:

Инвестиције – добављачке иницијативе – мобилност”, која је одржана 22. новембра у Београду, у организацији Немачкосрпске привредне коморе. Како је навела Андреа Медлер, тржиште рада у Немачкој је у одређеним регијама потпуно испражњено.

– Немачкој привреди је потребна квалификована радна снага и зато отвара тржиште рада и ван ЕУ. Ми не доносимо неке специјалне и нове законе, већ само проширујемо постојећи Закон о усељавању стручне радне снаге, који ће почети да се примењује 1. марта 2020. године. То је сигнал да је Немачка и даље отворена за мигранте из читавог света који су квалификовани – нагласила је Андреа Медлер.

Према њеним речима, једна од новина закона је да се укида тзв. испит предности, који је подразумевао да се пре сваког запошљавања стручњака из земаља ван ЕУ запосли домаћи кадар јер има предност.

– То се укида, тако да ће сви бити изједначени на тржишту рада. Остаје услов да мора да постоји уговор о запослењу да бисте добили визу за рад у Немачкој, као и призната квалификација – истакла је она, и додала да немачка предузећа вапе за квалификованим радницима.

Како је објаснила, онај ко доноси неакадемску квалификацију мора да докаже да има образовање које је једнако немачком дуалном образовању.

– Тамо где то не постоји, проширили смо могућност да такви радници у Немачкој стекну додатну квалификацију која ће онда бити изједначена са домаћим квалификацијама – рекла је Андреа Медлер.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: