MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost pažnje

Svaki radni dan već od prvog minuta počinje teško razrešivom dilemom: čemu se posvetiti od desetine obaveza različite težine, ponekad međusobno isključivih prioriteta, različitih nivoa hitnosti…

Uz to, distrakcija je na pretek, od telefonskih poziva, na mobilni ili „fiksni“, u međuvremenu prispelih imejlova, do saradnika koji bi da se hitno oko nečeg konsultuju. Kako u takvim okolnostima ovladati „umetnošću pažnje“, odnosno steći moć usredsređivanja, koncentracije na ono što je po svim merilima najvažnije?

Čak i kad se sa svime što vas „zatrpava“ izborite, da li ste to učinili na pravi način, ili ste samo otaljali? Najverovatnije je da niste postigli ono što biste želeli – i što se od vas možda očekuje: da obavljen posao bude nešto izuzetno. Nešto čime ćete biti zadovoljni i posle pet, pa čak i nakon 20 godina.

Prvo pravilo koje sugeriše literatura o menadžmentu u ovom pogledu glasi: ne radite više stvari istovremeno. Takozvani „multitasking“ može da stvori privid efikasnosti, ali na račun kvaliteta obavljenog posla ili donetih odluka.

Iz jednostavnog razloga što obavljanje više poslova odjednom nije moguće, jer mozak ne može da obrađuje više saznajnih procesa odjednom: može samo da brzo prelazi s jednog na drugi. Rezultat je ono što psiholozi zovu „fragmentiranom pažnjom“ koja je i u najboljem slučaju neproduktivna.

Nije teško zaključiti da pažnju treba usmeravati na jednu po jednu stvar, što, s obzirom na napredak tehnologije i našu rastuću zavisnost od stalne povezanosti, postaje sve teže i teže, a na prvi pogled i nemoguće.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: