Не трчите за новцем, нека новац трчи за вама

Профит треба да посматрате као десерт на крају оброка и да не дозволите да вам жеља за неизрецивим богатством спута креативност. Добре идеје зарађују новац, али не морате да трчите за њим

zasto-je-kolumbo-prduzetnikУвек имајте на уму да нисте изумитељ, већ предузетник. Као предузетник не морате да измислите идеју. Предузетници једноставно праве послове од идеја које, у већини случајева, већ постоје. Изумитељи су креативни умови који смишљају нове ствари. Мало је изумитеља који су постали предузетници. Најпознатији изузетак из правила био је Џејмс Дајсон: он је и изумитељ и предузетник који стоји иза свога производа. У већини случајева, предузетници само искоришћавају идејни капитал који изумитељи остављају за собом.

Док сте још у фази „лампице”, будите сигурни да својој пословној идеји прилазите са становишта купца, а не као продавац. Не размишљајте о себи и својим купцима као „ми” и „они”. Лако је преварити се и направити такву грешку, али кад размишљате о свом послу, није од помоћи одвајање које правите у глави између вас као продавца и „њих” као купца. Ако себе не можете да убедите да купите свој производ, а нисте пронашли правог купца на неком другом месту, немојте се трудити да идете даље. Ма колико новца потрошили на своју идеју кроз маркетинг и рекламу, она се једноставно неће продавати. У том случају, купац није тамо негде. Купци нису група људи коју можете намамити и преварити да купе ваш производ. Ви сами сте купац.

Живот ће вам бити лакши ако овако размишљате, а и уштедећете себи много новца (који, ионако, тешко да на почетку имате на располагању) на анкетирање купаца. Кључ лежи у томе да ако бисте ви купили свој производ и можете да нађете још двадесет других људи који би то такође урадили, производ ће се продавати.

Питање које НЕ треба постављати у фази „лампице” јесте – како да зарадим новац? Тим питањем ћете се бавити у следећој фази покретања свог посла. За сада, на самом почетку, профит требда посматрате као десерт на крају оброка и да не дозволите да вам жеља за неизрецивим богатством спута креативност. Добре идеје зарађују новац, али не морате да трчите за њим. Нека новац трчи за вама.

Podelite ovaj tekst: