И стазе доносе девизе

Туристичке стазе у селу Босути финансира амбасада Холандије. Први гости одушевљени лепотом забукуљских села. Шанса за производњу органски здраве хране и лековитог биља

i-staze-donose-devizeПоследњих неколико деценија забукуљска села у општини Аранђеловац доживела су сличну судбину попут многих у Србији – гашење прадедовских огњишта. У селима Босути, Гарашима, Вукасовцима и Горњој Трешњевици остала су углавном старачка домаћинства. Ђаци у школама могу се на прсте избројати. Приватизација је донела многе невоље у аранђеловачкој привреди. Више великих фабрика отишло је у стечај, радници без отпремнина нашли су се на улици. Рачуна се да је без радног места у протеклих десетак година остало више од 9.000 Аранђеловчана. У последње време у села се враћају прекобројни радници. Проблем је што немају довољно средстава да обнове запуштена земљишта, воћњаке и винограде, а немају новца ни за покретање сопственог бизниса. Горштаци су шансу да добро зараде видели у развоју сеоског туризма.

Рурална еколошка пољопривредна асоцијација (РЕПА) чије је седиште у селу Бањи код Аранђеловца, уз финансијску подршку амбасаде Холандије у износу од 13.800 евра, привела је крају реализацију пројекта „Туристичке стазе у Шумадији” за село Босуту.

– Успели смо да уредимо и путоказима обележимо пет стаза за шетњу туриста укупне дужине 65 километара – каже Дејан Комненовић, координатор овог корисног пројекта. Свака стаза има и лепо уређене чесме са хладном водом за освежење шетача. Настојимо да развијемо агротуризам, производњу органски здравог воћа и поврћа, лековитог биља и директно повежемо пољопривреднике Босуте и околних села са туристима – истиче Комненовић.

Заједничком састанку представника РЕПА, туристичке привреде и локалне заједнице присуствовао је и већи број житеља Босуте. Они су са великом пажњом саслушали излагање Драгана Тодоровића, директора АД Хотел „Извор” о испоруци робе и услуга том луксузном хотелу, који ће после реконструкције идуће године дневно моћи да прими око 4.000 гостију и излетника. Уз то, занимљив је и програм боравка туриста. Они ће шест дана проводити у хотелу, а седми дан боравиће и одмарати се на селу.

– У центру Босуте поставили смо преуређени дрвени вајат, стар преко 300 година. У њему туристи могу да виде велику мапу са уцртаним стазама, описом и легендом и да купе „џепно издање” за ус-
помену. Штампали смо и проспект туристичких стаза са детаљним подацима и упутствима за сналажење шетача – чули смо од нашег саговорника.

Да су вредни мештани Босуте изабрали „праву стазу”, најбоље сведоче похвале туриста са којима смо разговарали у овом нетакнутом природном рају. По пропланцима Босуте и у домовима гос-тољубивих мештана боравили су туристи из Италије, Словеније, Енглеске, Аустрије, Норвешке и других земаља. Из далеке Шкотске стигао је Драган Ерак, који намерава да овде изгради породичну кућу и да се бави туризмом. Угледни домаћин Мирослав Богдановић у лепо уређеној кући може да угости 50 туриста на ручку. Наравно, богати мени су познати шумадијски специјалитети. Комплетан ручак кошта 500 динара. Иначе, пун пансион са преноћиштем може се добити за 1.300 динара. Милун Радовановић из истог села одлучио је да на свом имању изгради етносело са бунгаловима и кампом.

Podelite ovaj tekst: