NOV MODEL PREUZIMANJA DOBRIH MENADŽERA

U biznisu visokih tehnologija aktuelan je trend da se kupuju cele firme da bi se došlo do nekoliko njihovih najsposobnijih ljudi

U Silicijumskoj dolini, epicentru iz koga dolaze svi potresi informatičkih tehnologija koje menjaju svet i civilizaciju, oduvek je vođena borba za otkrivanje novih talenata i preotimanje onih već afirmisanih. Svaka firma tamo polazi od pretpostavke da se njena vrednost meri jedino količinom pameti koju ima, odnosno brojem glava sposobnih da osmišljaju i realizuju nove ideje.

Odnedavno, tamo je uočen i novi trend: da se kupuju cele firme da bi se došlo do nekoliko njihovih najsposobnijih ljudi. U tom procesu ono što je ta firma – a po pravilu u pitanju je neki “start ap” – dotad radila ili proizvodila biva gurnuto u stranu, a njeni ljudi raspoređeni na nove, za firmu kupca, važnije poslove.

U ovim transakcijama cena se izračunava “po glavi” zaposlenih u biznisu koji se preuzima. U ovome sada prednjači “Fejsbuk” Marka Zukenberga, takozvana “društvena mreža”, koja zasad ima relativno skromni profit, ali ogromne potencijale, tolike da je njena vrednost nedavno procenjena čak na bilion – hiljadu milijardi – dolara.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: