НОВЕ ПЛАНТАЖЕ ВОЋА У ШУМАДИЈИ: Млади људи виде шансу у воћарству

Породица Зорана Савића ревитализује старе плантаже воћа и подиже нове засаде јабука, шљива, кајсија и вишања. Извозе у Русију и Немачку

Зоран Савић

На подручју аранђеловачке општине у последње две, три године засађено је више од 200 хектара јабука, шљива, малина, ароније и вишања. То је заслуга углавном младих људи, који у воћарству виде нову шансу за солидну зараду, а остали су без посла у двадесетак пропалих аранђеловачких фабрика. Нажалост, пропале су и све земљорадничке задруге, преко којих су воћари добијали квалитетне саднице и уз њихову помоћ пласирано је воће на домаће и страно тржиште.

Зоран Савић, из села Бања код Аранђеловца, у највећој фирми, холдинг корпорацији Шамот, провео је само пет година. Радио је као ватростални зидар, солидно зарађивао, али ипак га је још у младости привлачио приватни бизнис.

– У Шамоту нисам видео перспективу и вратио сам се највећој фабрици под отвореним небом – пољопривреди. Запослио сам се у Пољопривредној задрузи Партизан, касније Расадник, у Аранђеловцу, каже Зоран.

Зоран је био самостални референт за откуп стоке, воћа и продају меса. У задрузи је тада вредно радило око 150 радника, а када је задруга пропала, одлучио је да отпочне породични бизнис. Товио је свиње и јунад. У Аранђеловцу је отворио месару Обнова, са услужним печењем меса. Брзом услугом и квалитетним месом из властите фирме, стекао је поверење бројних муштерија. У том послу помагали су му супруга Наталија, ћерке Катарина и Оливера. Месара успешно ради пуне две деценије, а њом сада руководи ћерка Катарина, са супругом Драженом.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Српско-грчки пословни форум за бољу сарадњу
  • ШВЕДСКИ БРЕНД ХРАНЕ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ „ХУСЕ“ ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА 30 ГОДИНА РАДА: Достава хране за љубимце на кућну адресу
  • ДОДЕЉЕНА ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА НАГРАДА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ: Хемофарм добио националну награду
  • ЖИВOTНO OСИГУРAЊЕ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРAЊУ У СРБИJИ: Предности прoгрaма мeшoвитoг oсигурaњa живoтa 3Д
  • Фељтон: Звонимир Павлек: Успешна трговина Проучавајте купце и конкуренцију
  • Следећи број Економетра излази 7. марта 2017.
Podelite ovaj tekst: