ПРОМЕНЕ У БАНКАРСКОМ СЕКТОРУ ЕВРОПЕ И СРБИЈЕ: Поруке из Беча

Гувернер Националне банке Аустрије Евалд Новотни учествовао је 18. јануара на чувеној конференцији банкара и инвеститора Јуромани у Бечу и поручио да неизвесност, у коју је ушао свет, утиче на еврозону, али се рефлектује и на земље њене периферије.

Он је оценио да 2017. остаје изазовна година, посебно у банкарском сектору, те да неизвесности долазе као последице избора у САД, референдума у Италији, али и предстојећих избора у Француској.

За стање у банкарском сектору, Новотни је оценио да је у ЕУ прошле године било напретка по питању банкарске уније, што се односи на боље функционисање механизма надзора банкарског сектора.

„Успоставили смо исте стандарде у том сектору и знамо који су проблеми, па сада можемо да их брже решавамо”, рекао је Новотни.

Јелашић: Све грчке банке у Србији на продају

Све грчке банке у Србији су на продају – Војвођанска банка (Национална банка Грчке), Пиреус банка, Еуробанка и Алфа банка, рекао је 19. јануара Радован Јелашић, бивши гувернер Народне банке Србије, српским новинарима који су пратили конференцију у Бечу Јуромани. Јелашић, који је сада члан Хеленик фајненшал стабилити фонда у Грчкој, изјавио је да са интересовањем прати „како иде продаја Војвођанске банке (НБГ), како иде продаја Пиреус банке, Еуробанке и Алфа банке“.

– Продаја Алфа банке је дефинитивно при крају. Ми тамо као Хеленик фајненшал стабилити фонд имамо мањи удео. За нас је важније шта ће бити са продајом НБГ, где имамо 40 одсто власништва и Пиреус банке, рекао је Јелашић за српски лист „Данас“ и нагласио да су те паре и те како потребне не само Фонду, него и грчком пореском обвезнику, који је у Хеленик уложио око 35 милијарди евра.

Како су медији објаснили, Јелашић је сада укључен у давање лиценци грчким банкама , између осталог и у Србији, а као члан Надзорног одбора који има 40 одсто власништва у Националној банци Грчке и 20 одсто у Пиреусу, учествује у продаји свих тих банака, не само у Бугарској и Румунији, већ и у Србији.

Костић купио Алфа банку

Тако је после Јелашићеве изјаве, 31. јануара саопштено да је МК група, бизнисмена Миодрага Костића, постигла договор о куповини грчке Алфа банке у Србији, након добијања свих одобрења регулаторних тела. Како је наведено, очекиване предности куповине Алфа банке се огледају у концентрацији и заједничком наступу на тржишту са АИК банком која већ послује у оквиру система МК групе и која заузима шесто место на српском банкарском тржишту по уделу у нето билансној суми, у износу од 1,5 милијарди евра на крају 2016. године. Износ трансакције за Алфа банку није саопштен.

Деманти: Нису све грчке банке на продају

Међутим, у Србији су, у три грчке банке, били изненађени Јелашићевом изјавом. У Војвођанској банци су рекли да банка НБГ није најавила продају Војвођанске банке, те да је у 2016. остварен нето профит од 4,6 милиона евра и да је настављено са позитивним пословањем.
У ЕФГ банци, која је по свим параметрима у топ-десет на нашем тржишту, тврде да се не планира продаја. Како је објашњено, Еуробанка се повукла из Украјине и Пољске, а Србију не напушта. Слично је гласио и одговор Пиреус банке. Они су склопили уговор с Кошаркашким савезом Србије и у наредне две године биће њихова званична банка, као и један од спонзора Купа Радивоја Кораћа.

Директна Банка купила Финдоместик банку

И још једна промена на банкарском тржишту саопштена је 31. јануара: Директна Банка а.д. Крагујевац купила је 100 посто власништва Финдоместик банке АД Београд од Финдоместик Банке СпА Италија, која је део глобалног банкарског система БНП Париба. Спајање се очекује у лето 2017. под именом Директна Банка, имаће обједињену националну малопродајну мрежу са више од 45 експозитура, више од 350 запослених и имовину од приближно 200 милиона евра. Према најави Директне Банке, циљ је да се позиционирају као водећа банка за сервисирање малих и средњих предузећа и физичких лица у Србији.


У овом броју још и …

  • Српско-грчки пословни форум за бољу сарадњу
  • ШВЕДСКИ БРЕНД ХРАНЕ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ „ХУСЕ“ ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА 30 ГОДИНА РАДА: Достава хране за љубимце на кућну адресу
  • ДОДЕЉЕНА ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА НАГРАДА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ: Хемофарм добио националну награду
  • ЖИВOTНO OСИГУРAЊЕ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРAЊУ У СРБИJИ: Предности прoгрaма мeшoвитoг oсигурaњa живoтa 3Д
  • Фељтон: Звонимир Павлек: Успешна трговина Проучавајте купце и конкуренцију
  • Следећи број Економетра излази 7. марта 2017.
Podelite ovaj tekst: