У ПОСЕТИ СТАРТИТ ЦЕНТРУ У БЕОГРАДУ: ИТ је будућност друштва и економије

Стартит је данас постао култно место окупљања предузетника и ИТ заједнице и што је најважније, овде се подстиче развој нових старт-ап фирми у области информационих технологија. Прошла, 2016. година била је најуспешнија. Само кроз београдски центар је прошло више од 13.000 људи, посећујући око 300 разних догађаја, радионица, курсева – истичу оснивачи Вукашин, Владимир и Зоја

Вукашин, Владимир и Зоја држе се крилатице „Pay in forward“ – давање без интереса

Програмери постају недостајући кадар свуда у свету. Само је тржишту Европе потребно око милион софтверских инжењера, а грубе процене за Србију говоре да нам фали неколико десетина хиљада програмера.

– Уколико погледамо у скорију будућност, у наредних десет до двадесет година, ИТ индустрија неће постојати сама за себе, као што не постоји ни индустрија заснована само на струји. ИТ индустрија ће бити саставни део свих привредних грана и без ње ће бити отежано пословање, као што је данас тешко пословати без електричне енергије. Зато треба да препознамо потребу друштва да се прикачи на „струју“, односно на информационе технологије – каже Вукашин Стојков, један од оснивача невладине организације SEE ICT (South East Europe Information and Communication Technologies) која је широј јавности најпознатија по једном од својих пројеката – Стартит.

Међу оснивачима ове организације су и Владимир Тркуља, инжењер електротехнике, и Зоја Кукић, економиста, а екипа Економетра је имала прилику да са њима разговара крајем јануара у Београду, када смо посетили једну од канцеларија SEE ICT. Шта је, заправо SEE ICT, чиме се баве ови млади људи, како су за релативно кратко време доспели у жижу домаће и међународне јавности као један од најуспешнијих српских центара за подршку едукацији и развоју информационих технологија, са ким сарађују и какви су им планови – нека су од питања на која смо добили одговоре у разговору са нашим домаћинима.

Први предузетнички подухват

Према њиховим речима, све је почело тако што су двојица пријатеља, Владимир и Вукашин, 2007. године покренули портал под називом „ИТдогађаји“, са идејом да представе дешавања у области информационих технологија у Србији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Српско-грчки пословни форум за бољу сарадњу
  • ШВЕДСКИ БРЕНД ХРАНЕ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ „ХУСЕ“ ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖАВА 30 ГОДИНА РАДА: Достава хране за љубимце на кућну адресу
  • ДОДЕЉЕНА ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА НАГРАДА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ: Хемофарм добио националну награду
  • ЖИВOTНO OСИГУРAЊЕ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРAЊУ У СРБИJИ: Предности прoгрaма мeшoвитoг oсигурaњa живoтa 3Д
  • Фељтон: Звонимир Павлек: Успешна трговина Проучавајте купце и конкуренцију
  • Следећи број Економетра излази 7. марта 2017.
Podelite ovaj tekst: