NOVI SPORAZUM O KONTINUITETU TRGOVINE IZMEĐU UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I SRBIJE: Bescarinski promet i liberalizacija trgovine

Britansko-srpska trgovinska komora zalaže se za jačanje veza privrednih subjekata obe zemlje. Bilateralni Sporazum će zaštititi postojeće aranžmane u međusobnoj trgovini UK i Srbije i otvoriti nove mogućnosti za jačanje spoljnotrgovinske razmene i investicione aktivnosti obe strane

Piše: Gordana Zrnić

Potpisivanje dugo očekivanog Sporazuma o kontinuitetu trgovine između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije očekuje se u veoma kratkom roku, najverovatnije do momenta izlaska iz štampe aprilskog izdanja Magazina Biznis.

Povodom ove vesti, gospodin Ričard Robinson, izvršni direktor Britanskosrpske trgovinske komore (BSCC), izjavio je da BSCC pozdravlja vesti da će obe vlade u veoma kratkom roku potpisati novi Sporazum o kontinuitetu trgovine (Continuity Trade Agreement). Po rečima gospodina Robinsona, Sporazum će obezbediti sigurnost izvoznicima obe zemlje. Istakao je i da, pored ostalih koristi u trgovini, Sporazum omogućava bescarinski promet u oba smera, kao i liberalizaciju trgovine poljoprivrednim proizvodima i proizvodima ribarstva.

Primenom ovog Sporazuma konačno će biti razrešeni problemi nastali zbog BREXIT-a, tj. činjenice da od 1. januara 2021. godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju više ne predstavlja pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Ovaj Sporazum će faktički zaštititi postojeće aranžmane u međusobnoj trgovini i otvoriti nove mogućnosti za jačanje spoljnotrgovinske razmene i investicione aktivnosti obe strane po izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Sporazumom će biti sačuvani isti uslovi pristupa tržištu, uključujući i zaštitu geografskog porekla, na način kako to definiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU – Srbija.

Bez Sporazuma, izvoznici u teškom položaju

Zbog čega se javila potreba za novim sporazumom? Potreba i značaj postojanja funkcionalnog trgovinskog sporazuma postali su očigledni poslednjih par meseci, budući da je od početka januara ove godine, u nedostatku bilateralnog sporazuma, izvoz srpskih proizvoda na tržište UK opterećen carinama koje definiše Globalna tarifa Ujedinjenog Kraljevstva. Novi uslovi otežali su položaj i britanskih i srpskih firmi, mada su novonastali troškovi disproporcionalno pali na teret srpskih izvoznih i uvoznih firmi, njihovih zaposlenih i srpskih potrošača.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: