HARI ČEUNG: Mala tržišta, poput Srbije, nisu atraktivna za hakere, ali – čuvajte se

Kao što vodimo računa o sebi, čuvamo svoju imovinu, novac, primenjujemo principe bezbednosti u životu i poslu u stvarnom svetu, ista pravila važe i za „virtuelni“ svet. Svakodnevica 21. veka podrazumeva da se podjednaki stepen zaštite razvija i postoji u oba prostora – u onlajn i oflajn svetu, koji se odavno ne mogu posmatrati kao zasebni

Hari Čeung

I za Harija Čeunga, jednog od vodećih svetskih tehnoloških menadžera iz Azije, stoji više od dve decenije rada. Specijalista za oblast sajber sigurnosti i zaštite podataka, karijeru je gradio najpre u kineskim kompanijama, a potom je, duže od decenije, bio na čelu ogranka za ceo azijsko-pacifički region kompanije Kasperski lab, gde je dospeo do pozicije člana borda direktora.

Pre sedam godina osnovao je svoju kompaniju Benefit Vantage Limited koja vremenom postaje lider u Aziji u pružanju rešenja bezbednosti i izrade rezervnih kopija podataka, sa sedištem u Hong Kongu. U okviru nje, godine 2018., Čeung pokreće startap „IPification“, čije je polje rada mobilna autentifikacija.

U svoj tim, od samog početka, Hari Čeung uključuje najpre dvojicu stručnjaka iz Srbije, i već tokom prvog boravka u našoj zemlji odlučuje da u Beogradu otvori kancelariju „IPification“, u kojoj trenutno radi petnaestak domaćih IT specijalista. Zaposleni u ovoj srpskoj kancelariji imaju kolege po celom svetu: u SAD, Velikoj Britaniji, Rusiji, Švajcarskoj, Bosni, Brazilu, Indiji, Vijetnamu i Pakistanu.

Jedinstveno rešenje bazirano na verifikaciji SIM-a i broja telefona putem IP adrese, brzo je steklo poverenje tehnoloških giganata i telekomunikacionih operatera, jer je pouzdano i lako za korišćenje. Do sada su ostvarili partnerstva sa 45 mobilnih operatera u svetu, poput Hutchinson telecommunications Hong Kong, Axiata… čiji se broj korisnika meri milionima. Od prošle godine jedno njihovo rešenje koristi Majkrosoft. U Srbiji sarađuju sa Telekomom i nekim od vodećih domaćih aplikacija poput Kargo… Dok smo pripremali ovaj intervju početkom aprila, putem mejla, na sajtu mlade kompanije objavljeno je da su uspostavili saradnju sa jednim od vodećih švajcarskih operatera Sviskomom, a tokom marta osvojili nagradu za najbolji fintek startap koji na globalnom nivou organizuje kompanija Alibaba.

Više nego dovoljno povoda za ekskluzivni razgovor sa uglednim stručnjakom i menadžerom koji je u tekućoj godini za kompaniju, na čijem je čelu i u kojoj značajan doprinos daju stručnjaci iz Srbije, postavio cilj da dođu do dve milijarde korisnika, implementacijom i saradnjom sa više od 150 mobilnih operatera u celom svetu.

U veoma konciznim odgovorima, Hari Čeung je, između ostalog, ukazao čitaocima Magazina Biznis zašto je važna tema sajber zaštite ali i otkrio da dnevno, u proseku, provodi oko 10 sati na mobilnom telefonu, baš kao i da mu se u Srbiji dopadaju srdačnost i toplina ljudi i da obavezno, kada boravi u našoj zemlji, jede ćevape!

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: