TOMISLAV DESPIĆ: Uskoro stižu i kineske investicije u realan biznis

Srpske kompanije imaju šansu na kineskom tržištu. Vrlo je širok dijapazon proizvoda koje žele Kinezi: od primarnih poljoprivrednih, preko kozmetike, hrane za kućne ljubimce, brendiranih igračaka, odeće, do sofisticiranih tehnologija, primenjene veštačke inteligencije i zelenih tehnologija. Ali, računajte sa tim da potrošači traže proizvode i usluge visokog kvaliteta i moderne tehnologije

Tomislav Despić

Veliki infrastrukturni i kapitalni projekti u Srbiji, u kojima kineske kompanije učestvuju, nastaviće se i tokom 2021. godine, ali se mogu očekivati i kineske investicije u realni biznis: ulaganja u nekretnine, logističke centre, prehrambenu proizvodnju; moguće su razne kooperacije u oblasti poljoprivrede, uprkos tome što Srbija ima problem usitnjenosti gazdinstava. Moguća su i ulaganja u medicinu i zdravstvo, jer je i to korona stavila u fokus – mobilne ambulante, prenosivi medicinski aparati i uređaji, suplementi. Turizam će, takođe, biti važna kopča saradnje, rekao je Tomislav Despić, direktor kancelarije za Istočnu Evropu kineske kompanije ToJoy, koja u Beogradu radi kao platforma za povezivanje srpskih i kineskih kompanija. Tom najavom mogućih kineskih investicija gospodin Despić je odgovorio na pitanje Magazina Biznis o tome kakva se kineska ulaganja mogu očekivati u narednim godinama. U razgovoru za naš magazin Tomislav Despić kaže da i ove godine ostaje neizvesnost zbog pandemije, kao i problem putovanja:

– Uslovi su takvi da retko ko može da kreira pouzdan jednogodišnji plan, pa sve strategije računaju na kratkoročna prilagođavanja u ovoj godini, kaže Despić i podseća da Kinezi vole da rade postupno, da su oprezni i ulaze na tržišta korak po korak.

Prednost saradnje sa Kinom je, kako kaže, to što ta zemlja kreira dvosmernu saradnju. „Predsednik Si Đi Ping je na onlajn samitu 17+1, koji je održan u februaru ove godine, rekao da Kina namerava da u narednih pet godina uvozi robu i usluge za više od 170 milijardi dolara iz zemalja CIE. Kina uvek želi jakog i pouzdanog partnera jer u tome vidi i svoju snagu“, ističe Despić.

• Šta najviše zanima kineske kompanije koje žele da posluju u Srbiji i u ovom regionu?

– Kompanije iz Kine su najviše zainteresovane za kapacitet tržišta, pouzdanost partnera i potencijal za dugoročnu saradnju. Na nova tržišta ulaze oprezno, ali sa jasnom namerom da na njima ostanu dugo. Do sada se saradnja razvijala u različitim oblastima: nekretninama, građevinarstvu, turizmu i logistici, a zainteresovani su i za kooperacije u prehrambenom sektoru kao i u hemijskoj industriji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: