BRANIMIR ĐUROVIĆ: Uprkos pandemiji, sačuvali smo radna mesta, pomogli restoranima i ostvarili rast

U javnosti, Glovo je percipiran kao kompanija čija je osnovna delatnost dostava hrane, ali posao ove uslužne delatnosti nije baš tako jednoznačan: “Naša misija je da učinimo život u gradu pametnijim i jednostavnijim. Više smo od obične aplikacije za dostavu, a cilj nam je da postanemo aplikacija za sve”, kaže Branimir Đurović, generalni direktor kompanije Glovo, objašnjavajući uspeh koji je za kratko vreme ostvaren na tržištu.

Branimir Đurović

– Naša vizija je svakome da lako, brzo i efikasno omogućimo dostavu bilo čega u gradu, uključujući hranu, namirnice, farmaceutske proizvode, poklone, odeću, a pored svega toga i kurirske usluge u okviru usluge „Delivery Express“, koja omogućava našim korisnicima da im željene stvari pokupimo i dostavimo na određenu lokaciju, kaže Đurović.

• Kako je pandemija uticala na industriju dostave – koji su bili najveći izazovi i kako ste se ih prevazišli?

– Prva stvar su bile bezbednosne mere, u okviru kojih smo dostavljačima obezbedili maske i rukavice, a organizovali smo i treninge o higijenskim i drugim bitnim procedurama. Takođe, kako bismo uvek bili u toku sa aktuelnim merama bili smo u stalnom kontaktu sa nadležnim službama iz grada i države, dok smo posebnu pažnju obraćali na poštovanje mera u restoranima.

• U fokusu je bio rast kompanije, upravo u vreme pandemije…

– Koncentrisali smo se na rast, što je bio veliki izazov. Mart 2020. godine je bio prvi mesec kada su uvedene strože mere i danas iza sebe imamo godinu dana iskustva, tokom čega smo mnogo toga naučili i primenili. Istovremeno, zabeležili smo rast od preko 300 odsto. Takođe, došlo je do povećane potražnje namirnica, farmaceutskih proizvoda i proizvoda iz trgovinskih lanaca. Sa našim jakim partnerima, kao što su Merkator grupa (IDEA i Merkator prodavnice i supermarketi), DM i Dr.Max, uspešno smo odgovorili na potražnju i stvorili navike koje uključuju online kupovinu svakodnevnih potrepština.

Nadalje, primenili smo naš „covid relief program“, što znači da smo smanjili provizije koje partneri, kao što su restorani, plaćaju za našu uslugu. Novonastala situacija je zadala snažan udarac njihovom poslovanju i bili smo svesni da je to neophodno da uradimo, ukoliko želimo da im pomognemo da zadrže prihode i zaposlene.

Na koji način je sve to doprinelo otvaranju novih radnih mesta?

– Jedna od najvažnijih stvari za nas je to što smo uspeli da održimo zaradu dostavljača, u zavisnosti od broja radnih sati. Istovremeno, sa rastom porudžbina povećavali smo broj dostavljača, a tim se skoro duplirao. To je dovelo do toga da ukupnim rastom Glovo omogućava veće promete u državi, a samim tim i prihode od poreza i drugih dažbina.

U ovim izazovnim vremenima, dostavljačima smo obezbedili stabilan izvor prihoda i mogućnost zaposlenja sa punim i skraćenim radnim vremenom. Dostavljače zapošljavaju firme koje su registrovane za poslovnu delatnost kurirske/ poštanske službe, sa šifrom delatnosti 5320. Jedan od uslova koje smo uveli jeste da uspostavljaju ugovorne obaveze sa kuririma, čime im se obezbeđuju uslovi za zdravstveno osiguranje, za staž i drugi benefiti. Istovremeno, Glovo celom sistemu pruža tehničku podršku i organizaciju posla dostavljačima.

• Kakvi su trendovi u industriji dostave?

– Koncept 3PL (third party logistics) jedan je od najbrže rastućih trendova, ne samo u svetu, već i kod nas. Procena je da će na globalnom nivou vrednost 3PL tržišta dostići čak 1.789 milijardi dolara do 2027. godine i sve više kompanija se okreće takvim sistemima.

U poređenju sa martom 2020. godine, kada smo poslovali u tri grada, danas smo prisutni u sedam gradova širom Srbije. Proširili smo područje poslovanja u većini mesta i nastavljamo sa daljim rastom.


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: