IZA KULISA JEDNE OD NAJVAŽNIJIH SVETSKIH INDUSTRIJA: Betoniranje planete

Građevinarstvo je svugde simbol razvoja i civilizacijskog napretka, doping za BDP, ali je to istovremeno i biznis koji je ekološki među najprljavijima, a i najzgodniji za korupciju. Procenjuje se da građevinska industrija u svetu, svake godine, za različite svrhe – za zgrade, puteve, brane, mostove i što šta još – proizvede i upotrebi oko 20 milijardi tona betona

Kina – betonska supersila – godišnje proizvede i potroši polovinu ukupne količine betona u svetu

Prema jednom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u zvaničnom časopisu američke Nacionalne akademije nauka, čovečanstvo je već prošlo pored važnog međaša: okruženje koje smo mi izgradili po ukupnoj masi postalo je veće od onog prirodnog.

Za ovo postignuće najzaslužniji je materijal koji se u današnjem svetu najviše troši posle vode: beton. Građevinska industrija svake godine proizvede i za različite svrhe – za zgrade, za puteve, brane, mostove i što šta još – upotrebi oko 20 milijardi tona. Polovina od toga se proizvede i potroši u Kini, čiji je dramatičan razvoj u poslednjoj četvrtini prošlog veka i u prve dve decenije ovog veka bez presedana i koji joj je, pored mnogih titula, dao i onu „betonske supersile“.

Betonom se, kako se često kaže, „pripitomljava priroda“. Ali, u procesu proizvodnje betona, priroda se i uništava: građevinska industrija koja je svugde simbol razvoja i civilizacijskog napretka, koja je najkorišćeniji doping za ekonomski rast, istovremeno je i biznis koji je ekološki među najprljavijim, a korupciji najsklonijim.

POČELO JE OD EGIPATSKIH PIRAMIDA: Iako je prva pomisao da je beton čedo industrijske ere, treba imati u vidu da su neke njegove prvobitne varijante korišćene od pamtiveka. Neka vrsta betona je i u temeljima egipatskih piramida, a jedna od najčuvenijih građevina u istoriji, rimski Panteon („hram svih bogova“), podignut 126. godine Nove ere, ima betonsku kupolu koja vekovima i nepogodama odoleva do danas. Moderni beton kao smeša takozvanog „portland cementa“, peska, kamenčića i vode, upotrebljava se od 1824. godine.

Prvi betonski autoput izgrađen je 1904. u Americi (neke njegove deonice još su u upotrebi), ali se za zlatno doba betona uzima period posle Drugog svetskog rata, kada se obnavljaju pre svega porušena Evropa i sa dve atomske bombe (koje su, bogu hvala, kao ratno oružje upotrebljene samo 1945. i nikad više) demolirani Japan.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: