UVOD U BIZNIS: Turizam na Balkanu i Bum supersonik u SAD

I ako je korona “pojela” i prvo tromesečje ove godine, svet se ne predaje. Ne predaje se širom planete – od Zapadnog Balkana, najnerazvijenijeg dela Starog kontinenta, pa do SAD, zvanično najrazvijenije države sveta. Naime, sa ta dva kraja planete početkom ovog aprila stigle su informacije koje dokazuju baš to – zašto je Zapadni Balkan najnerazvijeniji i zašto su SAD najrazvijenije.

Piše: Radojka Nikolić

Da krenemo od Zapadnog Balkana. U Tirani je 7. i 8. aprila održana virtuelna, onlajn regionalna konferencija “Turizam kao ključ održivog razvoja”. Kruna tog sastanka bila je potvrda Deklaracije za pomoć turizmu na Zapadnom Balkanu, o zajedničkim regionalnim protokolima. Deklaracijom se predviđa pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj.

Sve je to u okviru projekta koji finansira Evropska unija sa pet miliona evra, a sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC), kako bi se razvio i promovisao turizam i stvorile zajedničke i konkurentne ponude u šest ekonomija ZB – Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Kosovu.

Na konferenciji je zaključeno ono što već znamo – da su ponude kulturnog i avanturističkog turizma na Zapadnom Balkanu usitnjene, da su rute nedovoljno razvijene i promovisane, a infrastruktura prilično loša.

Kao što je red u sprovođenju ovakvih projekata, generalna sekretarka Saveta (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da Deklaracija ističe koliko je značajno da se omoguće sigurna i nesmetana putovanja, kako bi se podstakao oporavak i rast šest ekonomija Zapadnog Balkana. Bregu je navela da bi Deklaracija trebalo da omogući i primenu usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola.

Sa tih pet miliona evra, koliko EU daje za ovaj projekat, očekuje se podsticanje ekonomskog rasta regiona, “objedinjavanje turističke ponude u zemljama Zapadnog Balkana” i “razvoj međunarodno konkurentne regionalne turističke rute i ponude”, navodi se u ciljevima Deklaracije. I baš u tom delu Deklaracije, ne zna se šta je spornije – da li namera da se “objedine turističke ponude ZB”, jer “objedinjavanje” na ZB nikad ne ide lako, ili da se sve to postigne sa samo pet miliona evra za ceo Zapadni Balkan. Jer, da podsetimo, na ZB živi oko 18 miliona stanovnika, a bruto domaći proizvod regiona iznosi samo jednu trećinu proseka članica EU. Uz to, prošle, 2020. godine, region je u recesiji, zbog pandemije.

Sve u svemu, lepo je od EU što nam je podarila i ovu Deklaraciju, ali je veliko pitanje da li će od toga biti neke veće koristi za Zapadni Balkan.

I dok se u našem delu Evrope mučimo sa ekonomijom i pokušajima EU da nas oporavi, te da od turizma nekako i profitiramo, iz SAD stiže informacija o napretku tehnologije, pa i turizma, kao da ne živimo na istoj planeti.

Naime, kompanija „Bum supersonik“ iz Denvera je, usred pandemije, u oktobru 2020. godine, predstavila prvi supersonični avion stvoren isključivo novcem privatnih ulagača: jednosed nazvan „Bejbi bum“, čije testiranje počinje ove godine nad pustinjom Mohave u Kaliforniji. Očekuje se da postigne brzinu od oko 1.600 kilometara na sat (brzina današnjih putničkih aviona je oko 840 kilometara na sat). Ukratko, cilj je stvaranje putničkog aviona koji će leteti brže od zvuka i koji će za tri sata stići do bilo koje tačke na planeti.

Istorijsko iskustvo nas uči da će se pre desiti da nam ovde doleti takav supersonični avion, nego što će profunkcionisati Deklaracija EU o objedinjenoj turističkoj ponudi Zapadnog Balkana. A ulazak ZB u članstvo EU je toliko daleko, da nam ni supersonični let ne bi pomogao.


U ovom broju još i …

  • NOVI EKSKLUZIVNI PROGRAM SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: SAM Akademija – novi model edukacije menadžera
  • NAJVAŽNIJE IZMENE SETA ZAKONA KOJI SU OVE GODINE STUPILI NA SNAGU: Produžena primena olakšica za zapošljavanje
  • KOJI SU SVE PROBLEMI ESKALIRALI TOKOM PANDEMIJE: Zeleni i inkluzivni izlazak iz krize
  • KAKO JE I ZAŠTO BITKOIN NAPRAVIO REVOLUCIJU NA FINANSIJSKIM TRŽIŠTIMA: My precious bitcoin
  • TV SLIKE I PRILIKE: Vreme iskidano suprotnostima
  • POSLOVANJE KOMPANIJE „DUNAV OSIGURANJE“ U 2020. GODINI: Rekordni rezultati na svim poljima
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2021.
Podelite ovaj tekst: