ВЕЛИМИР БАБИЋ, ЕУРОБАНК ЕФГ: Апекс зајам најповољнији

У време економске кризе, када се српска привреда бори са падом тражње, извоза и ликвидности, добродошла је финансијска подршка међународних институција. У структури кредита доминирају кредити за обртна средства и одржавање ликвидности, што је разумљиво, имајући у виду тренутну ситуацију у привреди

efgЕуробанк ЕФГ је у јуну 2009. године потписала уговор са Европском инвестиционом банком за билатералну кредитну линију, чиме је постала прва банка у Србији која има приступ тим средствима. Укупан износ ове кредитне линије је 50 милиона евра, од чега је 40 милиона намењено банкарском кредитирању, а десет за лизинг аранжмане. Средства из ове линије су још увек расположива и доступна садашњим и будућим клијентима, те ће Еуробанк ЕФГ и у 2010. години српској привреди понудити новац из овог повољног извора кредитирања – каже Велимир Бабић, директор Службе за мала и средња предузећа Еуробанк ЕФГ.

У разговору за Економетар он објашњава да се друга, независна, кредитна линија односи на Апекс (APEX 3) зајам Европске инвестиционе банке, који је обезбедила Република Србија преко Народне банке Србије као агента. Укупан одобрени износ Aпекс кредитне линије је 250 милиона евра, и у овом програму учествује десет банака, међу којима и Еуробанк ЕФГ.

– Интересовање за ову кредитну линију је велико, највише захваљујући каматним условима који су тренутно међу најповољнијим на тржишту, али и роковима који су усклађени са потребама привредних субјеката. Aпекс зајам је до сада у потпуности алоциран на конкретне пројекте, и у току је његова реализација. Очекује се да ће у потпуности бити искоришћен у наредних неколико месеци – истиче Бабић.

• Како ове кредитне линије утичу на опоравак српске привреде?

– У време економске кризе, када се српска привреда бори са падом тражње, извоза, ликвидности и друштвеног бруто производа, овакав вид финансијске подршке од стране међународних финансијских институција пожељан је и добродошао. Обе поменуте линије Европске инвестиционе банке намењене су превасходно финансирању сектора малих и средњих предузећа, који је највише и погођен кризом. У структури кредита доминирају кредити за обртна средства и одржавање ликвидности, што је разумљиво, имајући у виду тренутну ситуацију у привреди. У последњем кварталу 2009. године и првом кварталу ове године приметан је и благи раст тражње за инвестиционим кредитима, што представља прве знаке привредног опоравка. Због тога, мислимо да би нови Aпекс зајам учинио тај опоравак одрживијим.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: