O STVARANJU BANKARSKE UNIJE U EU: Jedna valuta – jedno finansijsko tržište

Projekat Evropske bankarske unije započet je 2012. godine jer monetarna unifikacija ne može da opstane bez neke vrste bankarske unije. Samo denacionalizovani bankarski sistem može podržati isto takvu valutu

Klaudio Ćezario

Klaudio Ćezario

Evropska bankarska unija je neophodna jer je odmah po uvođenju evra bilo jasno da je nemoguće imati jedinstvenu valutu, a različite nacionalne propise finansijskog tržišta, ocenjeno je na akademskoj radionici „Stvaranje bankarske unije u EU i njen uticaj na zemlje nečlanice“, održanoj 9. septembra na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U radu skupa, koji je organizovala Unikredit banka i Fondacija Unikredit sa univerzitetskim profesorima, učestvovali su predstavnici Unikredit grupe, Fiskalnog saveta i Narodne banke Srbije, uz prisustvo velikog broja renomiranih gostiju, ekonomista i bankara.

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija, istakao je u uvodnom delu značaj ovakvih diskusija u trenutku kada Srbija započinje pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Profesor Franko Bruni, član naučnog komiteta Fondacije Unikredit & Univerziteti i predavač na Univerzitetu Bokoni, predstavio je razvojni put Evropske bankarske unije (EBU). On je rekao da se već po uvođenju evra počelo razmišljati o ovoj vrsti udruživanja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: