ISKOSA GLEDANO: Zašto stručnjaci nisu napredni

POLITIČKI… U proteklih godinu i kusur dana, od pobede naprednjaka na predsedničkim i parlamentarnim izborima, u tu je stranku sa svih strana preletala politička struka najrazličitijih fela, sve onako džumle.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Činilo se, a ta opasnost još nije sasvim ad akta, da će Srbija brže nego što kažeš “keks” postati opet što je nekad bila – bogom dano jednoumlje. Jednopartijska država, naime. Zbunjeni kafanski, novinski i drugi analitičari, mozgali su od prvog preleta pa do danas, zašto se Srpskoj naprednoj stranci posrećio toliki broj preleta kakvim se nije mogla pohvaliti nijedna ključna stranka u Srbiji, bar ne od 5. oktobra? I Voju Koštunicu su jednom onoliko voleli, ali nije cela Srbija pohrlila u redove njegove stranke, koja, što je za temu ove kolumne bitno, ima nešto veći procenat visokoobrazovanih članova od bilo koje druge stranke u Srbiji. Kod većine tih mozganja pretegao je zaključak da, u tome vešti politički aktivisti, osećaju da će vlast naprednjaka biti duuuuga. Kasnije je u igru ubačen i strah od naprednjačke političke odmazde po principu „ko nije sa nama, protiv nas je“ čija je efikasnost naročito poznata lokalu koji ne deli politička uverenja koja pretežu u beogradskoj Nemanjinoj 11.

OSTALI STRUČNJACI: I dok smo se tako zabavljali masovnim seljenjima profesionalnih političkih aktivista, gotovo svih u istom pravcu, desila nam se rekonstrukcija. Ona nam je pokazala da pragmatične politikante nisu pratili stručnjaci drugih profila. Stručna Srbija se nije povela za svojom političkom sabraćom kao stado za čobaninom. Mada je visoko napredovanje u medicini, ekonomiji, finansijama, pa i tehničkim naukama često kod nas usko vezano za političku poziciju ili barem zaleđinu, vrhunski stručnjaci tih profila očito se baš i nisu zaleteli u Srpsku naprednu stranku. Iz nekog razloga, nisu u njoj prepoznali nosioca napretka i modernizacije. Na šta je vrh Srpske napredne stranke brzo, lako i bezbolno zaključio da stručnjaka i – NEMA. Jer, normalno, da ih ima, svi bi po prirodi stvari bili napredni. Ako nisu, šta će naprednjacima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: