Обнова резервата природе Горње Подунавље

У оквиру седмогодишњег партнерства за обнову влажних и плавних подручја дуж Дунава у шест земаља Европе, Светски фонд за природу (World Wide Fund for Nature – WWF) и Кока-Кола (Cоcа-Cоlа) систем обновиће локалитете на подручју специјалног резервата природе Горње Подунавље, који је део будућег UNESCO прекограничног резервата биосфере Мура – Драва – Дунав, познатог и као Европски Амазон.

obnova-gornjrg-podunavljaОво партнерство је наставак активности које Kока-Koлa систем од 2007. спроводи у сарадњи са WWF-ом, како би очувала слатководне ресурсе широм света, али и да би унапредила одрживо коришћење воде у свом пословању. План Кока-Кола система је да до 2020. године врати природи сву воду која се користи за производњу напитака широм света.

Подручје специјалног резервата природе Горње Подунавље, којим управља ЈП Војводинашуме, посетили су представници медија из Београда 18. и 19. јула. У оквиру резервата ће бити обновљена бара Шаркањ и локалитет Бестремент, који обухвата некадашње плавно подручје Дунава, друге најдуже реке у Европи, али је одсечен од речног тока због изградње насипа. У прошлости је ова област била важно станиште за бројне врсте биљака и животиња. Ту функцију је изгубила због сушења и обрастања вегетацијом. Циљ пројекта је побољшање водног режима током целе године обнављањем постојећих канала за иригацију. Поред унапређења биодиверзитета очекује се и развој екотуризма.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: