СРПСКА ПРИВРЕДА: Квалитет имамо, недостају капацитети

Више од 60 одсто нашег извоза и даље одлази у земље Европске уније или земље у окружењу, док смо на великом руском тржишту статистички скоро безначајно присутни. Ипак, све оно добро што смо имали од имиџа остало је негде у подсвести руског потрошача и веома је битно што смо тамо радо виђени као извозници и што се верује у квалитет наших производа, истиче Драган Мијановић из Алтамеда

izvoz-rusijaВлада Русије увела је 7. августа „потпуну забрану“ увоза великог броја прехрамбених производа из Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Руски премијер Дмитриј Медведев истакао је да је овај потез одговор на санкције Запада према Русији и да наведене мере могу бити укинуте ако се дође до конструктивног става у решавању кризе. Један пољски министар чак сматра да је реч о покушају Русије да и Балкан уведе у „трговински рат“ између Русије и Запада.

Ови догађаји били су повод да се у јавности лансира прича о великој шанси српске (пољо)привреде за значајан раст извоза у Русију. Ипак, председник Владе Србије Александар Вучић саопштио је да неће бити посебних подстицаја или субвенција за додатни извоз српских производа у Русију, што је и у складу са захтевом ЕУ.

Власник и директор компаније Алтамед, Драган Мијановић, који је уједно и председник Скупштине и члан Извршног одбора Уније послодаваца Србије, као и члан Социјално-економског савета Републике Србије, каже да субвенције не би требало да буду то што ће руководити привреднике да траже пут до једног таквог тржишта као што је руско, које је огромно, али у исто време и веома захтевно. Према његовим речима, недавне „афере“ у вези са извозом у области ветерине показале су да Руси озбиљно контролишу робу која им стиже и да су тамо где су идентификовали неке грешке упозорили наше органе да се то више не дешава.

– Реаговали су прилично благонаклоно јер су сматрали, или су бар тако проценили, да грешке нису биле намерне – каже у разговору за Економетар Драган Мијановић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: