ГАЗДИНСТВО ЧОВИЋ, ЉУТОВО: Фарма глиста прави хумус

Гајење глиста у процесу производње хумуса глистењака постоји у Србији већ деценијама, али због недовољно заступљене органске производње није превише распрострањено. Породица Човић одлучила је да оформи фарму глиста, јер сматра да је овај посао перспективан, а за своју иновативну пословну идеју награђени су и од Националног форума за „Зелене идеје“

glisteПољопривредно газдинство Човић функционише више од 20 година. У почетку су производили воће, али је онда дошло до неизбежне смене генерација и од 2010. године фокусирали су се на повртарске културе – краставац, парадајз, паприку, пасуљ и боранију. Од 2013. производе и расаде зачинског биља.

Почетком 2014. године ближе су се упознали са предностима које доноси хумус глистењак и увидели да се ради о потенцијално веома уносном послу. Зато су одлучили да у склопу газдинства оснују и фарму глиста. Тим пројектом учествовали су и на конкурсу Националног форума за „Зелене идеје“, чији су организатори Траг фондација, Америчка агенција за међународни развој, Фонд браће Рокфелер, Институт за одрживе заједнице и Ерсте банка. Човићи су добили једну од овогодишњих донација за иновативне пословне идеје засноване на принципима одрживог развоја. Награда износи 7.000 долара.

– Пројекат је усмерен на развој фарме глиста и промоцију производа лумбрикултуре, а то су хумус глистењак (најквалитетније органско ђубриво) и глисте. Наиме, многим пољопривредним произвођачима је познато да је хумус глистењак најбоље природно органско ђубриво које постоји, али га већина ипак не користи. Главни разлози за то су релативно висока цена, као и недовољна информисаност о свим погодностима које пружа употреба овог производа – каже у разговору за Економетар Стеван Човић, који са братом Иваном води породично газдинство.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: