ЗАЧИНСКО БИЉЕ: Јелена шири мирис нане по Србији

Дипломирани економиста Јелена Вучковић регистровала је у атару Грделице пољопривредно газдинство и већ четири године се бави производњом специфичних врста биљака и воћа којима се ускоро отвара и тржиште земаља Европске уније

jelena-siri-miris-nane-po-srbijiМогло би да се каже да је Јелена Вучковић млада и успешна предузетница којој су звезде наклоњене. Пре четири године завршила је Економски факултет у Нишу, регистровала је пољопривредно газдинство „Вучковић“ и у атару Грделице, одакле су јој корени, почела производњу специфичних врста биља и воћа. На конкурсу УСАИД-а добила је награду од 15.000 долара у оквиру програма „Жене у агробизнису“. Као млади економиста запослила се у Кући кластера у Нишу која је отворена у оквиру програма Министарства иностраних послова Данске за локални економски развој на Балкану – ЛЕДИБ. Била је задужена за област пољопривреде. Допунски посао, каже, био јој је потребан, јер су њени засади били још млади и требало је да прође време пре него што почне да убире плодове. Када је тај програм завршен, отишла је из Куће кластера и потпуно се посветила свом пољопривредном газдинству у којем има руководећу улогу, брине о производњи, продаји и маркетингу.

Производња се одвија у пет пластеника на површини од једног хектара, као и на још три и по до четири хектара на отвореном. Будући да нема своје земљиште, парцеле је закупила, са намером да их једног дана купи. Узгаја зачинско биље, највише менту, руколу, рузмарин, босиљак, жалфију, потом, јагоду у пластенику која рађа целе године, малину, аронију, рибизлу, плави и жути фисалис (врста егзотичног воћа), а од ове године и жути чери парадајз, тзв. делишес.

– Немам породичну традицију бављења пољопривредом, немам ни земљу и то је била отежавајућа околност. Срећом, на самом почетку добила сам награду од УСАИД-а који је у оквиру програма „Жене у агробизнису“ расписао конкурс за најбољи бизнис план. Купили су ми прве пластенике у вредности од петнаест хиљада долара и то је била велика подршка на почетку, каже за Економетар млада предузетница.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: