OFER KIŠ, LUFTHANSA: Stabilan profit i rast

U 2011. godini imaćemo preko 500.000 putnika na linijama iz Srbije i to predstavlja 15 odsto rasta u odnosu na prethodnu godinu. Uspeli smo da povećamo naš udeo na tržištu preko tri odsto. Danas je Lufthansa grupa avio-grupacija sa najvećom mrežom međunarodnih letova

Za poslovanje avio-kompanija u ovoj godini bilo je mnogo otežavajućih okolnosti: nuklearna katastrofa u Japanu, politička i oružana kriza u arapskim zemljama, nova međunarodna računovodstvena pravila po kojima se troškovi osiguranja od promene cena sirove nafte računaju u gubitke… Sa istim okolnostima susrela se u svom poslovanju i Lufhansa grupa, mega avio-kompanija koja je od pre nekoliko godina i većinski vlasnik Austrijan erlajnsa i Svisera. Ofer Kiš (Kisch) generalni direktor za centralnu Evropu Lufthansa grupe, koji je početkom decembra boravio u Beogradu, kaže za Magazin Biznis da je tačno da je avio-industrija izložena mnogim spoljnim uticajima na koje je teško uticati. Ali, kolike su bile štete teško je proceniti jer još nije gotova finansijska godina:

– Teško je sada dati bilo kakvu konačnu procenu. Gledajući rezultate ostvarene u prva tri kvartala možemo da kažemo da smo generisali stabilan operativni profit od 578 miliona evra u prvih devet meseci ove godine, što predstavlja pad od ukupno 5,6 odsto. To je samo nešto manje nego prošle godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: