PRVI SKUP UDRUŽENJA SERTIFIKOVANIH ISTRAŽITELJA PREVARA SRBIJE: Privredni kriminal je ozbiljna pretnja ekonomskom razvoju

Za Srbiju je vrlo značajno formiranje posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, koje je osnovano marta prošle godine. Ovaj tim se sastoji od 44 specijalno obučena tužioca i šest forenzičara, koji rade u najvećim gradovima Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu

Prevare nemaju granice – učesnici skupa u Beogradu

Prevare, privredni kriminalitet i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju po ekonomski razvoj i vladavinu prava u Srbiji. Posebno mesto u svemu tome imaju i kriptovalute, sa potencijalom da naruše tradicionalne mehanizme finansijskog sektora.

Ovo je jedna od ocena skupa “Podizanje svesti o prevarama i otkrivanje prevara” koji je 14. novembra u Beogradu organizovalo Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara Srbije (ACFE Srbija), povodom Međunarodne nedelje svesti o prevarama, koja se širom sveta obeležava od 17. do 23. novembra. Konferencija je okupila stručnjake koji se bave sprečavanjem, otkrivanjem i istragama prevara i korupcije, tužioce, eksterne i interne revizore, izvršne i operativne menadžere, istražitelje u javnom i privatnom sektoru, forenzičare i specijaliste za prevenciju prevara u svim oblastima.

Na skupu je ukazano na ozbiljnost pretnji koje prevare, privredni kriminalitet i korupcija predstavljaju po ekonomski razvoj i vladavinu prava. Kroz više sesija, strani i domaći stručnjaci dali su odgovore na navode o prevarama na osnovu poznavanja složenih finansijskih transakcija i prevarnih šema, zakonskih pravila, istražnih metoda i tehnika prevencije.

– Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara Srbije osnovano je u januaru 2019. godine, ubrzo nakon osnivanja sličnih udruženja u Sloveniji, Austriji i Češkoj, dok u okruženju, Rumuniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji ne postoje slična udruženja. Vrlo je važno da razmenjujemo iskustva, da udruženja budu regionalno povezana, zato što prevare nemaju granice. Edukacija nam je u prvom planu, naglasio je, otvarajući skup, Žarko Vukadinović, predsednik Upravnog odbora ACFE Srbija.

Specijalni gost skupa, koji je govorio o opasnostima upotrebe virtuelnih valuta, bio je Tim Harvi, direktor za razvoj ogranka globalne organizacije ACFE. On je istakao da kriptovalute imaju potencijal da naruše tradicionalne mehanizme finansijskog sektora.

– Blokčejn tehnologija nije samo prolazni trend, kriptovalute zaista funkcionišu i organizovane kriminalne grupe potenciraju njihovo korišćenje zarad sopstvene koristi. Broj kriptovaluta u svetu raste svakodnevno, a trenutno ih je više od 2.300. Onaj ko se ne bude na vreme obavestio i informisao o njima, rizikuje da ugrozi svoje poslovanje, dodao je Harvi.

Kriptovalute su naročito popularne u kriminalnim grupama jer omogućavaju pseudoanonimnost. Ističući da se svet kriptovaluta ubrzano menja i nameće, Harvi je upozorio da zakoni ne mogu da ih prate i uputio poziv zakonodavcima da se “probude”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „SAM GODIŠNJE NAGRADE“: Mihailo Janković – Menadžer godine
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA IZ OBLASTI POREZA I FINANSIJA: Nova poreska i finansijska pravila startuju u 2020.
 • TEKUĆA KRETANJA I OČEKIVANI TRENDOVI U SRPSKOJ EKONOMIJI: Nastavljaju se povoljni uslovi finansiranja
 • SIEMENS: Digitalna transformacija, budućnost industrijskog preduzeća
 • U ORGANIZACIJI SAM-a, “VEČE SA DEJANOM TURKOM U CROWNE PLAZI”: Okružite se ljudima koji su bolji od vas
 • “PREDUZETNIČKO OKO” PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PREDUZETNIČKIH STRATEGIJA: Najvrednija i najplaćenija sposobnost čoveka je – razmišljanje
 • MELANIJA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA KOMPANIJE JAF INTERNATIONAL U SRBIJI: Menadžer mora da bude dobar šahista
 • INDUSTRIJA VIDEO IGARA NAJBRŽI RASTUĆI DEO DOMAĆE EKONOMIJE: Najjači centri gejming industrije Beograd i Novi Sad
 • SKORO POLA VEKA RADA DRUŠTVA ZA INFORMATIKU SRBIJE: Internet koristi 80 odsto domaćinstava u Srbiji
 • DIGITALNI VODIČ: Hologramske društvene igre
 • DA LI JE FILMSKA INDUSTRIJA U SRBIJI POSTALA NOVA PRIVREDNA GRANA: Za uloženi evro u film, naša privreda dobije sedam
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kraj i početak
 • TV SLIKE I PRILIKE: Zašto poštar ne zvoni dva puta
 • KAKO JE KOMPANIJA MERKATOR-S STVORILA I RAZVILA BREND „UKUSI MOGA KRAJA“: Nema granica za kvalitetnu hranu
 • VELIKI TRIJUMF “13. JUL – PLANTAŽA” IZ CRNE GORE: Godina Vranca – vina među najboljim u svetu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2020.
Podelite ovaj tekst: