TV SLIKE I PRILIKE: Polako sa obećanjima

Olja Bećković tvrdi da preko noći rastu cene, a pada dinar. Tačno, ali nije to suština, ubeđuju je ministar Dušan Petrović i guverner Dejan Šoškić. Suština se, ipak, odražava u praznom novčaniku, gašenju firmi, nezaposlenosti…

 

Piše: Branislava Džunov

Šta to bi, ko je rekao Evropa? Mahnula nam je Ketrin Ešton, poslala je SMS poruku Borisu Tadiću: čekamo vas u Briselu! Posle mnogo iščekivanja i nerviranja, Srbija je dobila status kandidata za ulazak u Evropsku uniju i to je činjenica koja će ubuduće oblikovati sve naše političke i ekonomske poteze. Sada treba i sreće i pameti. Ipak, ostala su pitanja. Kuda ide Srbija, pita Olivera Jovićević u „Upitniku“. Ma ne ide nigde, tapka u mestu i veruje u čuda. Valjda ćemo dočekati 2014. godinu kada će se otvoriti evropski fond za Balkan sa 12 milijardi evra od kojih je tri milijarde namenjeno Srbiji.

Vladimir Putin je recitovao Jesenjina na svečanosti posle trijumfa na predsedničkim izborima u Rusiji. TV prilozi pokazuju da je pala i poneka suza, koje je pragmatični predsednik objasnio vetrom koji je te večeri duvao u Moskvi. Pobedio je ubedljivo, zbrisao je protivkandidate. Superiorno. Uradio je ono što je obećao, a njegov uspeh proslavljen je i u severnom delu Kosovske Mitrovice. Ljudi ne odustaju od ideje da postanu Rusi, ako treba i sa fusnotom. Uopšte, u društvenu i političku praksu na velika vrata je ušla fusnota ili zvezdica. Ozvaničena je srpska filozofija proistekla iz seljačke, dokoličarske mudrosti proistekle iz bezizlaza: može da bude ne mora da znači. Pa posle kažite, glupi seljaci, ne znaju šta rade.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: