ПКС ПРИПРЕМА ПРЕПОРУКЕ: Нова економска платформа

Комора ће почетком јуна новој Влади Србије понудити економску платформу за период 2012-2016. година за решавање хитних проблема у привреди, рекао је Милош Бугарин, председник ПКС, на седници Управног одбора 20. марта

pksРата за 2012. годину за дуг Србије износи 4,4 милијарде евра, од чега је јавни дуг око 993 милиона евра, а око 3,4 милијарде евра доспева на наплату за приватни сектор. То не би био проблем да је раст БДП између 5,5 и седам одсто, рекао је Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије (ПКС), на седници Управног одбора 20. марта. Он је истакао да су се обистинила упозорења ПКС, чије је досадашње препоруке Влада само делимично усвојила. Раст српске привреде ревидиран је са 1,5 одсто на пола процента, што је на ивици рецесије. Преузете обавезе државе у финансијској дисциплини и сугестије ММФ-а само су делимично испоштоване и због тога је дошло до диспропорција, које се надомештају спољним задуживањем по високим каматним стопама.

– Бројни проблеми нису решени у привреди, попут реформе пореског система, смањења јавног сектора и јавне потрошње, што је веома забрињавајуће. Није усвојен нови Закон о јавним набавкама, а разочарани смо поступком Министарства економије и регионалног развоја при доношењу Закона о редовности плаћања, у чију смо израду били укључени, а није прихваћена сугестија ПКС да и претходне обавезе морају да буду измирене у року од 60 дана, као и новонастале.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: