НИШКО НОВО СРЕБРО ЗА СТАРЕ И НОВЕ КРЕАЦИЈЕ

Несуђени медицинар и правник отворили радионицу за уметничку израду накита и предмета од алпаке – метала који је легура бакра, никла и цинка, добро се обрађује, лепо изгледа и не губи сјај

nakitСузана Трајковић и Зоран Михајловић из Ниша нису се припремали за посао који ће им испунити живот. Она је апсолвирала медицину, а он је студирао права и филозофију. Али, како то често бива у животу, њихову каријеру уметничких занатлија одредио је случај.

„Случај“, свакако, представља чињеница да је Зоранов отац Јован Михајловић, по занимању геолог, сарађивао са врсним минерологом Николом Малешевићем из Геолошког завода – департмана за геологију. Једном приликом је Зоран, као представник његове самосталне занатске радње „Чакра“, први пут радио промоцију полудрагог камена и предмета на сајму у хали Чаир у Нишу. У питању су били сатови од ахатних плоча. Тако је Зоран, како каже за Економетар, ушао у тај прелепи и занимљив свет полудрагог камена.

Сузана је завршила курс за израду накита и већ петнаест година креира и израђује најразноврсније предмете, а Зоран је преузео улогу арт менаџера њихове радње за уметничко занатско стваралаштво „Алпака“ која је, по његовим речима, позната по оригиналном накиту и широком распону стилова, од конзервативног до ултралибералног, било да се ради (углавном) о сопственој изради, било да је у питању одабрани накит нишких креативаца.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: