„МЛАДИ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО“: Државна служба сигурнија

Разлози због којих млади не планирају да се баве сопственим бизнисом су: немају почетни капитал, немају довољно знања и вештина у вођењу посла, сматрају да је у приватном послу висок ризик, да је успех неизвестан, да зарада није велика и да је неповољан амбијент

drzavni-posaoМлади претежно негативно виде укупан амбијент и услове за предузетништво. Више од половине популације узраста од 15 до 30 година из 14 градова Србије (узорак на коме је спроведено истраживање) сматра да је укупан амбијент негативан, док 70 одсто младих сматра да је ризик за пословање у Србији висок. Истовремено, њих чак 74 одсто сматра да је започињање сопственог бизниса у Србији скупо и компликовано. Овај податак, међутим, указује и на чињеницу да млади нису довољно информисани, јер у Србији већ неколико година функционише једношалтерски систем на којем се завршавају сви послови у вези са регистрацијом фирме или радње, а цела процедура не траје дуже од пет дана, уз трошак мањи од стотину евра.
Сигурност и извесност

Када је реч о плановима, 58 одсто младих не планира да у наредних пет година започне сопствени бизнис, док 35 одсто има у плану, а седам одсто се изјаснило да већ има сопствени бизнис. Млади који су тренутно незапослени у великом броју планирају да започну сопствени бизнис – 41 одсто њих, а посматрано по регионима, највише их је у Београду – 53 одсто, док чак 76 одсто младих у Војводини не планира покретање посла.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: