„Фитнес” за успешнија предузећа

Скуп метода за јачање конкурентности, продуктивности, побољшање квалитета и смањење трошкова осмишљен је пре неколико деценија у Тојоти, а данас се примењује у више од тридесет земаља света

fitnesНије ли сан менаџерског тима сваке успешне, или компаније која то жели да буде, јачање конкурентности, повећање продуктивности, побољшање квалитета и смањење трошкова производње своје робе или услуга?

Питање је, међутим, колико су руководећи тим предузећа и сви запослени спремни да запливају ка заједничком циљу – бољитку своје фирме, колико су вични да учине најделотворније кораке и дођу до жељених резултата. „Кључ” за просперитет великих компанија, али и малих предузећа, лежи у скупу метода симболично названом „20 кључева”, осмишљеном пре више деценија, где би, него у јапанској Тојоти. Овај програм који подразумева увођење промена у раду предузећа и превладавање отпора према променама данас се примењује у више од 30 земаља света, а у Србији, захваљујући фирми Дилојт (Deloitte), власнику лиценце за земље централне Европе, од 2008. године.

У разговору за Економетар Владимир Познанић, директор развоја пословања фирме Дилојт, истиче да програм „20 кључева”, пре свега, утиче на мотивацију и иновативност запослених, затим на пословну културу у предузећу, али и на односе са пословним сарадницима. Наш саговорник наглашава да програм обухвата 20 области пословања и да представља скуп различитих методологија обједињених у један пакет. Поједностављено речено, програм „20 кључева” осмишљен је да на релативно безболан начин промени стање у фирми и то у различитим аспектима пословања.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: