За биље из природе увек се нађе купац

Од траварства не може много да се заради, али може да се живи пристојно

biljeУ Клубу војске у Нишу, од 21. до 25. марта одржан је девети Фестивал лековитог, ароматичног и зачинског биља који је организован у оквиру пројекта „Живети са природом“. Овај фестивал, уз подршку УСАИД-а и Министарства пољопривреде спроводе „Филм паблик арт“ и Удружење за лековито биље „Др Јован Туцаков“ из Сокобање. Десетак заљубљеника у ову област, поред лековитог, ароматичног и зачинског биља, изложило је и шумске плодове, чајне мешавине, додатке јелима, козметичке препарате на бази биља. Све оно што је, како кажу травари, у служби здравља и лепоте.

Фестивал су пратиле промоције и трибине посвећене траварству које, како је оцењено, и поред повољних услова у нашој земљи, није на жељеном нивоу. Србија је богата лековитим биљем, као и познаваоцима ове области, али још нема озбиљније производње.

Већина оних који се баве траварством каже да им је то допунски посао који раде из љубави и ентузијазма и да нема говора о некој већој заради. Бранко Поповић, власник биљне апотеке „Херба“ у Нишу, један је од оних који су се потпуно посветили овом послу. Својевремено је радио у апотеци, а онда је 1990. године отворио биљну апотеку и задовољан је својим пословањем.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: