POSETA SVETSKOJ IZLOŽBI O HRANI, U MILANU – EXPO 2015: Drvo u slavu života

Službeni podaci kažu da se izložbeni prostor prostire na 1,1 milion kvadratnih metara u severozapadnom delu grada i da u izložbenoj bašti ima 12.000 drveća, mnogo fontana i vodenih kanala. Procenjuje se da je uloženo sedam milijardi evra i da su najskuplji paviljon izgradili Ujedinjeni Arapski Emirati – koštao je 40 miliona evra

drvo-u-slavu-zivotaIako je ovogodišnja Svetska izložba u Milanu, EXPO 2015 u potpunosti posvećena hrani (naziv je “Hrana za planetu, energija za život” – Feeding the planet – Energy for life), ne očekujte da ćete se najesti besplatne hrane, niti da ćete u paviljonima oko 140 zemalja naći neke proizvode da promotivno probate. Ne, nema besplatne hrane. Možete da jedete, ali sendvič i koka-kola koštaju 10 evra i to na kiosku. Ima i restorana, ali su naravno mnogo skuplji.

Ali, taj prvi pogled na situaciju u kojoj se u slavu hrane i života sve mora platiti, ne umanjuje značaj ove šestomesečne manifestacije (od 1. maja do 31. oktobra 2015. godine). Posetioci pristižu od ranih jutarnjih i ostaju do kasnih večernjih sati (EXPO radi od 8 do 23 h), u šta smo se uverili 22. juna kada smo, u organizaciji Banke Inteza Srbija, članice Inteza Sanpaolo grupacije, posetili najveću svetsku izložbu u Milanu. Do sada je izložbu posetilo nekoliko miliona ljudi a očekuje se da će ukupan broj dostići oko 20 miliona ljudi.

Službeni podaci kažu da se izložbeni prostor EXPO Milano 2015 prostire na 1,1 milion kvadratnih metara u severozapadnom delu grada (udaljenom dvadesetak kilometara od centra Milana) a u izložbenoj bašti ima 12.000 drveća, mnogo fontana i vodenih kanala. Ceo prostor je podeljen na dve velike avenije koje spaja trg Italija. Na avenijama su smešteni paviljoni zemalja učesnica, a one koje su imale više novca da ulože u svoje paviljone dobile su veći prostor i bolja mesta. Za one koje nisu mogle da izdvoje dovoljno para za svoje paviljone, ili to nisu želele, obezbeđeno je grupno izlaganje. Tako se Srbija našla u okviru Bio-Mediteran klastera zajedno sa Crnom Gorom, Grčkom, Albanijom i još nekoliko zemalja sa tog geografskog prostora. Srbija se predstavlja sa temom “Okusi hranu. Oseti život”. Na srpskom štandu, iznad glava posetilaca dominira veliki žrvanj, maketa vodeničnog točka za mlevenje žita koji se stalno okreće i trebalo bi da posetioce podseća na tradiciju i korene. Na zidu se nalazi nekoliko grupisanih kružnih ekrana u obliku tanjira na kojima se emituju video snimci hrane i poljoprivrednih motiva. Očekivalo se da će dnevno srpski štand obilaziti oko 1.200 posetilaca, ali organizatori tvrde da ih već sada ima više. Naročito ih je mnogo bilo 22. juna, koji je označen kao Nacionalni dan Republike Srbije na EXPO-u 2015 i kada su se besplatno delili i hrana i piće iz Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: