POSLOVNI SOFTVER U SRBIJI: Izaberite dobar softver i – efikasno upravljajte poslovanjem

Kao glavni razlog nedovoljnog korišćenja poslovnog softvera pojedina preduzeća ističu cenu implementacije i održavanja takvih programa. Međutim, mnogi privrednici nisu dovoljno informisani o prednostima softverskih rešenja. S druge strane, proizvođači softvera žale se na lošu i glomaznu zakonsku regulativu, neprilagođenu informatičkoj obradi, neefikasan državni aparat i propise koji se donose na brzinu i bez konsultovanja stručnjaka

dobar-softverTržište poslovnog softvera u Srbiji konstantno raste u poslednjih deset godina: Međutim, pošto je u 2014. godini samo 9,9 odsto kompanija upotrebljavalo ERP ili neko slično rešenje, očekuje se njegova dalja ekspanzija. Takođe, približavanje Evropskoj uniji trebalo bi još značajnije da ubrza proces rasta ove perspektivne IT oblasti.

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja “Poslovni softver u Srbiji 2014” koje je sproveo autor bloga “Poslovni softver. net” Miodrag Ranisavljević, inženjer za elektronsko poslovanje i predavač na Visokoj školi za elektrotehniku i računarstvo strukovnih studija u Beogradu. On je osnivač i samostalni autor predmeta „Poslovni softver“, a na adresi blog.poslovnisoftver. net već skoro devet godina piše o ovoj oblasti, za šta je i više puta nagrađivan od stručne javnosti. U svojoj analizi tržišta on navodi da poslovni softver i rešenja već odavno predstavljaju osnov za efikasno upravljanje poslovanjem, a sve bliže nam je i klaud koji više ne predstavlja samo svetski trend.

Istraživanje je pokazalo da prosečni korisnik poslovnog softvera u Srbiji ima između tri i pet licenci, a u ponudi proizvođača čak 62 odsto čine ERP rešenja (sistemi za kompanijsko upravljanje i planiranje). CRM (sistemi za upravljanje odnosima sa kupcima) i POS (softver za maloprodaje) zauzimaju po 5,66 odsto, a DMS rešenja (sistemi za upravljanje dokumentima) 1,89 odsto. U skladu sa tim, među kompanijama koje koriste poslovne softvere najzastupljeniji je upravo ERP, ali su sve popularniji i CRM i POS.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: