VLADIMIR ČUPIĆ, ATLANTIC GRUPA: Posle regionalizacije, spremni smo za internacionalizaciju

Atlantic Grupa je poznata po inovacijama, investiranju i akvizicijama. Moramo biti inovativni, jer ako ne pomeramo granice, ako se držimo istih okvira, nema napretka. Ukoliko želite da budete uspešni, hteli ne hteli, morate stalno da budete izvan zone komfora

Vladimir Čupić

Vladimir Čupić

Ekonomista i menadžer sa bogatim iskustvom i etabliranošću u ekonomskom i društvenom životu Srbije, Vladimir Čupić se od maja ove godine nalazi na poziciji direktora Predstavništva Atlantic Grupe, jedne od najmoćnijih regionalnih kompanija, koja je u većinskom vlasništvu biznismena Emila Tedeskog. Na novoj poziciji Čupić je zadužen za odnose sa državnim telima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama i drugim institucijama, profesionalnim i strukovnim organizacijama, kao i za odnose sa investicionom zajednicom. U ekskluzivnom razgovoru za Magazin Biznis Vladimir Čupić kaže da se sada, na neki način, prvi put nalazi u realnom sektoru i objašnjava zašto je za Atlantic Grupu značajan regionalni razvoj i jačanje internacionalne pozicije.

• Atlantic Grupa je najavila da planira dalju internacionalizaciju poslovanja, uz optimizaciju, održavanje likvidnosti… Šta se može očekivati na tom planu i kakav razvoj Grupe predstoji?

– Pod internacionalizacijom se, pre svega, misli na širenje prisutnosti na onim tržištima na kojima se Atlantic Grupa već nalazi, ali i otvaranje novih perspektivnih tržišta. Atlantic Grupa je kompanija sa oko 700 miliona evra prihoda, EBITDA od blizu 70 miliona evra i preko pet hiljada zaposlenih. To je svakako jedna od najvećih regionalnih kompanija u oblasti proizvodnje i prerade hrane kao i distribucije robe široke potrošnje. Atlantic je sam po sebi već internacionalan, jer ima proizvodne pogone i distributivne centre u celom regionu, ali je pored toga i veliki izvoznik na druga tržišta. Na primer, Argeta pašteta ima učešće od 30 odsto na tržištu Austrije! Slično učešće ima i na tržištu Švajcarske, tako da u tom smislu postoje preduslovi za internacionalizaciju pre svega kroz širenje, s jedne strane prodajne mreže, a sa druge strane proizvodnog portfolija kompanije u onim zemljama u kojima već imamo pozitivan tržišni feedback. Kompanija raspolaže vrhunskim brendovima. Govorimo o lepezi kvalitetnih proizvoda koji imaju visoki internacionalni potencijal. To su, pre svega, proizvodi Argete, Bakine tajne, Donata Mg, Cedevite i konačno Multipowera, koji je originalno zapadnoevropski proizvod u našem asortimanu… Dakle, reč je o brendovima koji nisu prisutni samo na tržištima jugoistočne Evrope, nego ih već sada ima i u zapadnoj Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NIS PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2014. GODINU Stabilno poslovanje, uz neto dobit
  • UNIDOCS BUSINESS BOX ZA EFIKASNIJE POSLOVANJE Napredna verzija OSA softvera
  • BIS-WEB POSLOVNI PROGRAM Minimalni troškovi, najbolji rezultat
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Pošaljite pravu poruku
  • POSLOVNA SAZNANJA Mindfulness – prirodan lek protiv stresa
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (3) Finansijski genije dr Laza Paču
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2015.
Podelite ovaj tekst: