IZ BANKARSKOG UGLA: Dinarska štednja građana – rekordno

Sudeći prema najnovijim podacima o visini dinarske štednje građana, poboljšan makroekonomski ambijent, predvođen niskom stopom inflacije i relativnom stabilnošću dinara, ohrabrio je stanovnike Srbije da čuvaju novac u nacionalnoj valuti.

Piše: Marija Savić

Podaci Narodne banke Srbije (NBS) govore da je dinarska štednja građana u bankama u našoj zemlji utrostručena od 2012. godine, kada su centralna banka i Vlada Republike Srbije potpisale Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema. Posmatrano od početka godine, štednja građana u domaćoj valuti je u prva četiri meseca 2018. povećana za dve milijarde dinara i trenutno iznosi rekordnih 51,5 milijardi dinara.

Međutim, i pored ubrzanog rasta dinarske štednje, njeno učešće u ukupnoj štednji građana je i dalje nisko i iznosi svega 4,5 odsto. Razlozi za ovakvu situaciju se nalaze u nedovoljnoj finansijskoj edukaciji i nepoverenju u dinar usled lošeg iskustva sa hiperinflacijom i nesolventnošću banaka početkom prošle decenije. To se jasno vidi i iz podataka o ročnosti štednih uloga. Kratkoročna štednja, odnosno štednja do godinu dana, najzastupljenija je i čini čak 87 odsto ukupne štednje građana u dinarima i 83 odsto njihove ukupne devizne štednje, dok depoziti po viđenju, tačnije štednja koju klijenti mogu povući iz banke u bilo kom trenutku, čine 26 odsto dinarske štednje i 61 odsto ukupne devizne štednje građana.

Glavna prednost dinarske štednje u odnosu na deviznu i dalje su znatno više kamatne stope.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: