ŠANDOR ČANJI: Najbolja iskustva u akvizicijama imamo u Srbiji

Trenutno smo na drugom mestu po obimu odobrenih potrošačkih kredita. OTP je na srpsko tržište došla akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvođanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom poslovanju

Šandor Čanji

OTP banka želi da u Srbiji ima značajnu ulogu, kakvu ima u Mađarskoj, i da kreditiranjem doprinosi jačanju srpske ekonomije, najavio je Šandor Čanji, generalni direktor OTP banke u Mađarskoj, koji je na čelu te grupacije punih 27 godina. U prošloj godini OTP banka je bila najbrže rastuća banka među vodećim evropskim bankama zahvaljujući jakom organskom rastu i akvizicijama, a samo u 2018. njen rast bio je za 13 odsto veći od rasta drugih bankarskih grupacija.

“Srbija je za nas obećana zemlja. Najbolja iskustva u akvizicijama imamo u Srbiji. Trenutno smo na drugom mestu po obimu odobrenih potrošačkih kredita. OTP je na srpsko tržište došla akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvođanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom poslovanju. U poslednje dve godine OTP banka je u Srbiji brzo rasla na organskom i na neorganskom nivou. Podaci banke pokazuju da je sa 20 odsto organskog rasta OTP banka u Srbiji jedna od najbrže rastućih banaka OTP grupe u ovoj godini”, istakao je Čanji.

OTP je u Srbiji banka srednje veličine ali banka želi da raste jer je Srbija na dobrom političkom i ekonomskom putu. Čanji ističe da na to ukazuju i makroekonomski podaci – smanjuju se nezaposlenost i javni dug, rastu investicije, inflacija je niska.

“Bilo bi dobro za ekonomski prostor Srbije, Hrvatske i celog okruženja, da se zajedno razvijamo. Kada bi se naše zemlje još bolje ekonomski povezale, jer mi pojedinačno nismo veliki, bili bismo tržišno veoma značajan međunarodni igrač, posebno u proizvodnji hrane. Takve su prilike da možemo da formiramo jedan zajednički agrarni prostor. Srbija je obećana zemlja, u kojoj je dobro ulagati u poljoprivredu. Recimo, potencijal ima i vinogradarstvo, potrebno je da razvijate i gajite svoje autohtone sorte, ali je neophodan i snažan marketing, objasnio je on. Čanji, koji je i predsednik OTP grupe, naglasio je da se OTP banka na stres-testu finansijskih sistema i institucija našla među deset najboljih banaka u Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja nego ova
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: