Проблеми у снабдевању млеком се могу предвидети

Раде Поповић, са Економског факултета у Суботици, учествује у великом истраживању о производним и економским аспектима производње млека, са циљем да се боље разуме производња млека широм света. На основу тих података могуће неколико месеци раније предвидети проблеме у снабдевању овом намирницом

mlekoОд 2. до 8. јуна у немачком граду Килу окупиће се представници 90 земаља да расправљају о производњи млека. То је највећи скуп посвећен овој грани пољопривредне и прерађивачке индустрије од виталног значаја за све земље, јер ће се овде слити подаци о 96 одсто светске производње млека и подаци о најмање 86 одсто пољопривредних газдинстава која се баве производњом млека. На овом значајном скупу и Србија има свог представника. Доцент др Раде Поповић, са Економског факултета у Суботици, већ неколико година је наш једини научник који учествује у овом великом међународном истраживању. Да домаћа економска политика има воље да чује мишљење научника истраживача, знали бисмо неколико месеци раније да ће у другој половини 2010. доћи до проблема у снабдевању млеком.

За Економетар, др Раде Поповић говори о каквом је светском истраживању реч:

– Департман за аграрну економију Економског факултета у Суботици већ трећу годину заредом учествује у пројекту сарадње са Истраживачким центром за млекарство (International farm comparison network – Dairy; IFCN Dairy) са Универзитета у Килу, у Немачкој. Суштина сарадње је да се оље разуме производња млека широм света. Ми смо у обавези да обавимо истраживање о производним и економским аспектима производње млека у Србији и податке доставимо Центру IFCN. За узврат, добијамо исте врсте података о свим другим земљама које учествују у овом послу, као и детаљне регионалне анализе. Све земље добијају далеко више информација од достављених.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: