Зен баште смањују стрес

Мерима Крстић, етнолог и антрополог, основала фирму „Зен мајстор” за израду башти у дрвеном оквиру испуњеним песком и грабуљицом од дрвета, украшеном каменчићима и шкољкама. Баште доприносе прочишћавању мисли, релаксацији и отклањању напетости

zenМерима Крстић је млада жена које се оријентисала на самостално осмишљавање креативног бизниса. Иако је 2004. године дипломирала етнологију и антропологију на Филозофском факултету у Београду, почела је да трага за послом који би јој пружио шансу да испољи креативност, самосталност и мобилност, свесна да не може успети преко ноћи. Велика упорност, снажна воља и знатижеља биле су њене идеје водиље. Са двадесет три године било јој је јасно да, упркос знању које је стекла на факултету, без праксе и искуства у најразличитијим пословима, не може да успе у било ком самосталном бизнису који нема везе са њеном факултетском дипломом. У почетку се одлучила за маркетинг менаџмент у хотелу са пет звездица „Бели брег” у родном Вршцу, а затим је била туристички оператер у „Лагуна турсу” у истом граду. Положила је испит за возача, завршила обуку за бармена, почела да се бави фотографијом, а затим добила посао менаџера у једној реномираној чоколатерији у којој је радила годину дана.

Немирна духом, продорна и увек спремна за нове предузетничке послове који представљају и велике изазове, Мерима Крстић је пре шест месеци основала фирму „Зен мајстор” која се прва у нашој земљи бави производњом зен башти.

– Зен баште се израђују од дрвеног оквира испуњеног песком и грабуљицом, такође од дрвета, украшене каменчићима и шкољкама. Баштице су потекле из Азије, а зен мајстор је учитељ зена који људе подучава зен будизму. Баште служе за прочишћавање мисли, подстицање медитације и враћање тела и душе у стање хармоније. Традиција се везује за Кину, Јапан и Кореју, каже Мерима Крстић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: